Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejšílenější dílo z Lega? Batmobile v životní velikosti, větší než Audi Q7!

David Bureš
Diskuze (0)
Batmobile v životní velikosti postavený z více než 344 tisíc kostek Lega je dílem automobilky Chevrolet a amerických milovníků dánské stavebnice.

Letos v únoru vstoupí do kin nový film o akčním hrdinovi Batmanovi. Chystaný snímek je však netradiční, v tomto případě se jedná o „Lego“ film, v němž budou účinkovat Lego panáčci v Lego prostředí. Temný rytíř opět bude jezdit v charakteristickém Batmobilu, který jako upoutávka pro film vznikl v životní velikosti. A postaven nemohl být z ničeho jiného než z kostek legendárního dánského výrobce hraček.

Základem auta je sice hliníkový rám, jinak je ale postaven z Lego kostek. Celkem na jeho stavbu bylo použito 344.187 Lego kostiček sedmnácti barev.

Výsledný automobil je pěkný macek. Je dlouhý 5.182 mm, široký 2.819 mm a vysoký 2.109 mm. Je tak větší než třeba Audi Q7, což je více než pět metrů dlouhé SUV. Zároveň je ale díky využití lehkých materiálů nadmíru lehký, Lego Batmobile váží pouhých 769 kilogramů. To pohotovostní hmotnost Audi Q5 převyšuje dvě tuny.

Stavba auta byla opravdu náročná, trvala 1.833 hodin. K tomu je však nutné připočíst ještě přípravné práce, návrh vozu zabral 222 hodin. Batmobile vznikal v Lego Model Shopu v americkém Enfieldu díky tzv. Lego mistrům. Na stavbě se podílela také automobilka Chevrolet, která jej poprvé prezentovala na letošním detroitském autosalonu. Americká značka totiž Lego Batmobile hodlá využít i v nadcházející reklamní kampani.

Už nyní jej Chevrolet vtipně prezentuje na svých webových stránkách. Díky tomu víme, že doporučená cena Batmobilu činí 48 milionů dolarů, což je v přepočtu asi 1,25 miliardy korun. Auto je přitom možné objednat v jakékoliv barvě, pokud to bude černá, ať už v odstínu Midnight, Onyx nebo třeba Noir. Fanoušci Batmana totiž dobře vědí, že má rad jedině černou, maximálně tmavě šedou.

A kdyby vás zajímal pohon, vězte, že v útrobách pracuje vidlicový stoválec (!) o objemu 60,2 litru, který dosahuje výkonu 20.000 koní (14.710 kW) a točivého momentu 10.100 N.m. Taková síla není divu, Batmobile totiž jezdí na raketové palivo.

K dispozici jsou přitom dva jízdní módy, nazvané Race a Monster Truck, díky čemuž Batmobile může jezdit jako sportovní auto i jako schopný offroad. Všechna kola je přitom možné otočit o devadesát stupňů pro snadnější parkování. Ve výbavě pak nemůže chybět autopilot nebo 4G internetové připojení, to když si chce Batman na cestě poslechnout nějakou hudbu (třeba Hold me, Thrill me, Kiss me, Kill me od U2), případně vyřídit pracovní e-maily svého alter ega Bruce Wayna.

David Bureš
Diskuze (0)