Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Neoplan Skyliner na Busworld 2011 (video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Hlavní hvězdou na stánku značky Neoplan se na veletrhu autobusů v belgickém Kortrijke stal dvoupatrový zájezdový autobus Skyliner.

Nová generace Neoplanu Skyliner se v předsériové podobě poprvé představila na loňském IAA v Hannoveru. Letošní Busworld byl dalším místem, kde se tento luxusní zájezdový autobus představil veřejnosti. Spolu s tím zveřejnil výrobce množství fotografií, nabízejících pohledy nejen do interiéru, a doplnil je i krátkým propagačním filmem.

Historie Neoplanu Skyliner se začala psát v roce 1964 a tento model je prakticky zakladatelem třídy luxusních dvoupatrových autobusů pro dlouhé cesty. Po silnicích celého světa jezdí více než čtyři tisíce Skylinerů.

Autobus dlouhý 13.990 mm, široký 2.550 mm a vysoký 4.000 mm má rozvor mezi první a druhou nápravou 6.700 mm a mezi druhou a třetí nápravou 1.470 mm. Výška prvního schodu v předním i zadním vstupu je 360 mm. Poloměr otáčení uvádí výrobce 23,3 m.

Exteriér nového Skylineru se pyšní moderním designem, působícím elegantně a dynamicky zároveň. Neoplan na svou vlajkovou loď aplikoval designový směr Sharp Cut Design, za který již získal několik ocenění Red Dot Design Award.

K charakteristickým rysům současného designového směru značky Neoplan patří boční zasklení provedení předních partií i zádě a tvar výřezů blatníků. Na finálním vzhledu dvoupatrového autobusu se pracovalo v aerodynamickém tunelu a cílem bylo snížení spotřeby paliva, emisí CO2 i aerodynamického hluku.

Neoplan uvádí, že hodnota součinitele odporu vzduchu je 0,41 a spotřeba paliva je i díky propracované aerodynamice při ustálené rychlosti 100 km/h o 5 % nižší než u předchozí generace. Průměrná spotřeba paliva se může pohybovat pod hodnotou 30 litrů nafty na 100 km.

Nový Skyliner může ve svém interiéru nabídnout konfigurace sedadel od 70 do 83 + 2. Nízko umístěný první schod v předních i zadních dveřích usnadňuje nastupování. Spodní paluba je koncipována jako akční zóna, kde jsou mezi sedadly umístěny bohatě dimenzované stolky a je zde i kuchyňka a toalety. Spodní paluba nabízí na výšku 1810 mm a díky větší prosklené ploše i více světla.

K vzdušné atmosféře na horní palubě přispívají velká boční okna protažená až do střechy a rozměrná střešní okna. Od podlahy po strop nabízí horní paluba na výšku 1680 mm. Na všech sedadlech jsou bezpečnostní pásy a cestující mají nad svými hlavami objemné odkládací police. Při nočních cestách zjednoduší personálu i cestujícím pohyb v interiéru pásy z LED umístěné v podlaze a na schodišti.

Nejen při dlouhých cestách mohou cestující na dolní palubě sledovat na třech 10,5-palcových monitorech cestu před sebou z pohledu řidiče nebo film z DVD přehrávače. Na horní palubě jsou k dispozici minimálně dva 19-palcové monitory.

Mezi jednu z hlavních novinek Skylineru patří provedení klimatizace. Nově je v zádi umístěna klimatizační jednotka pouze pro horní palubu, zatímco dolní paluba má dva vlastní výměníky umístěné za pravými a levým předním kolem. Toto řešení má zajistit lepší regulaci teploty pro horní a dolní palubu. Společný výkon klimatizačních jednotek je 56 kW, což je o téměř 40 % více než v předchozím modelu. Díky zvětšení průměru vzduchovodů ve střeše se o 25 % zvýšil průtok vzduchu.

Nová koncepce klimatizace se zasloužila i o zvětšení objemu zavazadlového prostoru, protože odpadly vzduchové kanály vedené z motorového prostoru k spodní palubě. V závislosti na konfiguraci autobusu je nyní k dispozici až 11 m3 pro zavazadla cestujících. Tento prostor je přístupný z obou vnějších stran autobusu a také z kuchyně v zadní části spodní paluby.

Základem nového Skylineru je prostorový rám z vysokopevnostní oceli. Ten má být při srážce schopen absorbovat mnohem více energie nárazu než jeho předchůdce a má cestující ochránit i při převrácení. Aby k něčemu takovému nedošlo je Neoplan vybaven systémy ABS, BA, EBS, ASR, ESP, kontrolou maximální rychlosti (MSC), adaptivním tempomatem (ACC), sledováním zvoleného jízdního pruhu (LGS) a systémem sledování tlaku v pneumatikách (TPM). Na přání může být Skyliner vybaven i protipožárním systémem.

K zvýšení bezpečnosti přispívá i pohodlné a ergonomicky zařízené pracoviště řidiče. Standardem je zde multifunkční volant s ovládáním ACC a dalším důležitým prvkem standardní výbavy je multimediální centrum TopLine s 6,5-palcovým barevným monitorem, na němž se mimo jiné zobrazují navigační informace a promítá se na něj i obraz z vnějších a vnitřních kamer.

Podvozek dvoupatrového autobusu využívá vpředu nezávislé zavěšení kol a vzadu je vybaven hypoidní nápravou MAN v kombinaci s elektronicky řízenou vlečenou nápravou. Poprvé u dvoupatrového autobusu je použita elektronická kontrola odpružení CDS, která je schopna udržovat konstantní jízdní komfort vozidla.

Celková hmotnost nového Skylineru je 25.800 kg a pohotovostní hmotnost se podle vybavení pohybuje od 18.000 do 18.500 kg. K pohonu tohoto luxusního zájezdového autobusu slouží turbodiesel MAN D26 s vstřikováním common rail. Tento přeplňovaný šestiválec o objemu 12,4 litru disponuje výkonem 371 kW (505 koní) při 1900 min-1 a točivým momentem 2300 Nm dostupným od 1000 do 1400 min-1. Díky systému MAN PURE DIESEL® splňuje emisní normu EEV. Standardně spolupracuje pohonná jednotka s automatickou dvanáctirychlostní převodovkou MAN TipMatic ®.

První sériové Neoplany Skyliner mají být svým majitelům dodány počátkem příštího roku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)