Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

New Holland NH Drive: Koncept traktoru s autonomním řízením (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
New Holland prostřednictvím konceptu NH Drive s autonomním řízením naznačuje, jakým směrem se může v blízké budoucnosti vydat vývoj zemědělské techniky.

New Holland NH Drive přímo vychází ze sériového modelu T8, od nějž se odlišuje prakticky jen svým systémem autonomního řízení. Jedná se tedy o traktor, k jehož pohonu slouží přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 8,7 litru, který v závislosti na provedení disponuje výkonem od 184 do 279 kW.

Koncept, na jehož vývoji se podílí společnost ASI (Autonomous Solutions Incorporated) se sídlem v severoamerickém Utahu, je vybaven radarem, senzory LiDAR a RGB kamerami.

NH Drive může pracovat nezávisle, bez řidiče, kdy funkce traktoru a závěsného stroje jsou ovládány umělou inteligencí nebo dálkově prostřednictvím tabletu.

Koncept je možné naprogramovat na celodenní samostatnou práci a díky tomu jej lze využívat 24 hodin denně po sedm dní v týdnu. V průběhu dne lze zadání upravovat na dálku podle měnících se podmínek.

V budoucnosti má být NH Drive schopen reagovat i na aktuální změny počasí. V případě, že bude v jeho jízdní dráze neplánována překážka, upozorní systém řízení traktoru jeho provozovatele zprávou na tablet nebo mobilní telefon, aby jej mohl na dálku navést tak, aby se této překážce vyhnul.

NH Drive umí data nejen poskytovat, ale také je sám využívat, takže šetří vstupy a optimalizuje náklady. Další výhoda spočívá v to, že dva traktory v provedení NH Drive lze na poli synchronizovat, navézt je do jiné stopy a omezit tak utužení půdy a tím i spotřebu paliva.

Důležitá je skutečnost, že traktor s NH Drive konceptem může pracovat na jednom poli také s klasicky řízenými stroji. Traktor může být provozován v autonomním režimu nebo s řidičem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
24. 10. 2016 06:37
Re: internet
A čo zajkovia a iná zver na poliach? Systém to tiež postráži? ;-)
Avatar - Ja Prvni 123
23. 10. 2016 18:24
Re: internet
Ano, lépe bez internetu, ale přitom tohle je jediná situace, kdy autonomní řízení dává smysl - kdo někdy třeba oral velký lán tak ví, o čem mluvím..

;-)
23. 10. 2016 10:37
internet
Poslední DDoS útok na internetu prý mají na svědomí set-top-boxy, televize a webové kamery, tak už se těším na další pod vedením traktorů a kombajnů >:D

Páni zemědělci, vypouštějte raději na noc ze strojů palivo, ať se ráno nedivíte, že vaše traktory pořádají na Václaváku demostraci!