Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nikkei: Toyota obnoví výstavbu továren v Brazílii a Spojených státech

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Zatím podle neoficiálních informací má japonská Toyota obnovit své projekty nových továren v Brazílii a Spojených státech.

Ve světle lepšící se hospodářské situace je japonská automobilka Toyota připravena obnovit výstavbu dvou svých továrech v Brazílii a ve Spojených státech. Oba projekty byly pozastaveny z důvodu světové hospodářské recese. Informaci o obnovení obou projektů přinesl japonský hospodářský deník Nikkei. Mluvčí Toyoty k tomu uvedla, že největší světová automobilka zatím konečné rozhodnutí neučinila.

Továrna Toyoty v Brazílii by byla její druhou továrnou v zemi. Podle plánu se v ní mají vyrábět vozy nižších tříd určené výhradně pro místní trh. Roční kapacita továrny má činit 100 000 vozů. Podle japonského deníku Nikkei by měla být výroba v továrně zahájena už příští rok. Deník v této souvislosti upozorňuje na to, že Brazílie za první čtyři měsíce tohoto roku předčila v prodejích automobilů Německo, takže je nyní čtvrtým největším automobilovým trhem na světě (po Číně, Spojených státech a Japonsku).

Rozestavěná továrna Toyoty v Blue Springs v americkém státě Mississippi měla být podle původních plánů uvedena do provozu tento rok. Podle informací deníku Nikkei bude továrna dostavěna a uvedena do provozu v druhé polovině příštího roku. Výrobní zařízení je projektováno pro výrobu sedanů Corolla s roční kapacitou 100 000 jednotek.

Podle analytiků nejsou tyto informace překvapující a akciové trhy je již do cen akcií automobilky promítly. Podle Toshira Yoshinagy z makléřské společnosti Aizawa Securities „jde o přirozený vývoj daný pokračující obnovou světové ekonomiky a pozitivním důsledkem šrotovného na různých trzích“.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)