Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota Crown Landscape se pokusí uspět tam, kde ostatní selhali

Marek Bednář
Diskuze (0)

Limitovaná edice japonského sedanu Toyota Crown Landscape má terénní pneumatiky, vysoký podvozek a zahrádku na střechu mezi příslušenstvím. Zlomí prokletí terénních sedanů alespoň pro domácí trh?

Nápad postavit sedan se zvýšeným podvozkem a pohonem všech kol mělo už víc automobilek. V dobách dávno minulých se o terénní auto s tříprostorovou karoserií pokoušel sovětský GAZ, a to nejprve s Pobědou označenou M72 a později s Volhou 24-95.

Ani jedno z těchto aut se pořádně neuchytilo. Volvo S60 Cross Country, které bylo moderním nápadem švédské značky v podstatě o totéž, se také přestalo prodávat během jedné generace, a jak dlouhý život bude mít Citroën C4 X, můžeme zatím tipovat.

Navzdory tomu se do těchto vod pustila další automobilka, a sice Toyota s luxusním modelem Crown. Ten na lehce zvýšeném podvozku přijel už v roce 2022, nyní ho ovšem Japonci posouvají o kus dál verzí nazvanou Landscape.

Video se připravuje ...

Podvozek je o dalších 25 mm výš a vůz obouvá 18“ pneumatiky typu all-terrain, s nimiž se pojí zástěrky v červené barvě. K mání je také zahrádka na střechu pro přepravu veškeré expediční výbavy, která by se vám do zavazadelníku nevešla. Zda budou mezi příslušenstvím i světelné rampy, zatím není jasné.

Pod kapotou je 2,4l čtyřválec s hybridním ústrojím. Vůz má pohon všech kol a tažné zařízení, které utáhne až 750kg přívěs. K mání je výhradně v šedozelené barvě Urban Khaki s matnými plasty kolem podběhů a výhradně v Japonsku, tedy s pravostranným řízením. Její cenovka je v přepočtu 1,06 milionu korun.

Anketa

Jaký máte názor na terénní sedany?

Skvělé nejen na vysoké městské obrubníky
Kdyby to byly opravdu offroady, líbily by se mi
Proč ne, někdo to asi koupí
Zbytečnost, crossoverů máme dost
Kéž by radši automobilky vyvíjely třeba elektrické kabrio

Marek Bednář
Diskuze (0)

Doporučujeme