Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan chystá levnější verzi Leafu, chce zvýšit jeho prodeje

David Bureš
Diskuze (20)
Prodeje japonského elektromobilu jsou zatím výrazně nižší, než jeho tvůrci předpokládali.

Nissan v příštím roce uvede na trh faceliftovanou variantu elektromobilu Leaf. V rámci modernizace se chystá i levnější varianta vozu, která má přilákat více zákazníků.

Nissan zatím nespecifikoval, jak bude nová verze Leafu vybavena. Ve výbavě této varianty ale patrně budou chybět navigační systém nebo diodová světla, která budou nahrazena výbojkovými žárovkami.

Cenu na evropských trzích ale pomůže snížit i to, že se Leaf v příštím roce začne vyrábět také v britském Sunderlandu. V současnosti se automobil vyrábí v japonském závodě Oppama, jeho cenu pomáhá zvýšit silný jen.

Pro americký trh se Leaf budou od letošního prosince vyrábět ve Smyrně, v Tennessee. Nissan po zdejších dodavatelích chce, aby ceny dílů snížili až o polovinu. I to má snížit cenu auta.

Hlavním úkolem „low-endového“ Leafu bude zvýšit prodeje tohoto elektromobilu. Ty jsou daleko za očekáváním. Například ve Spojených státech se během prvních devíti měsíců letošního roku prodalo 5.212 Leafů, což je oproti stejnému období loňského roku o 28 % méně.

To hybridům se na americkém trhu daří lépe. Toyoty Prius, který je zde velkým tahákem, se v USA od ledna do září prodalo 183.340 exemplářů. I Chevrolet Volt, „elektromobil s prodlouženým dojezdem,“ Leaf výrazně překonává v prodejích, za devět měsíců se ho ve Spojených státech prodalo 16.348 exemplářů.

Znalci trhů však nejsou přesvědčeni, že levná varianta pomůže zvýšit prodeje Leafu. Většina nyní prodaných vozů je totiž těch s plnou výbavou. Automobil totiž kupují ti zákazníci, kteří chtějí technické novinky a jsou ochotni za ně zaplatit.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - Parda71 (BMWfans)
9. 10. 2012 10:35
Re: Eko paradox
Naprostý souhlas. Leaf je jedno z nejošklivějších aut dneška vůbec. Giulietta by byla mnohem důstojnější auto roku.
9. 10. 2012 08:50
Re: Auto roku
Uvažování mám už za sebou, Klaudie, tohle bylo jen "řečnické rýpnutí" ;-)
9. 10. 2012 08:49
Re: Auto roku
Ukecals mně - je to trhák.

Nicméně pointa toho, co jsem psal je trochu jinde, připadá mi ale zbytečné mrhat čas vysvětlováním...
8. 10. 2012 23:01
Re: Hodina otázok a odpovedí
ok, tak existuju aj vynimky typu Juke alebo minuly Civic. Mam pocit, ze vacsina automobiliek sa snazi vytvorit prave takyto odlisny dizajn a vo vacsine pripadov im to nevyjde. Ale aj pokusy s konzervativnym dizajnom tiez nevysli - Stilo, Focus Mk2,...
8. 10. 2012 21:50
Re: Hodina otázok a odpovedí
S 15 tisíci to přeháníš. Jeho problém je dojezd a délka nabíjení. To je hlavní omezující faktor. S faceliftem má přijít snížení ceny (někam k úrovni Priusu) a prodloužení dojezdu. I když je pravda, že jsou místa, kde již dnes koupíš Leaf za 16 tisíc € (19 tisíc € příspěvek). Pokud jde o design, tak ten je silně podřízen funkci. I zvláštní tvar předních světlometů má svůj účel.