Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Noční jízda na ledu v podání profesionála. Zažili jsme mrazivé chvilky! (video)

Jan Mička
Diskuze (3)
Ve spojitosti s jízdou na ledu obvykle hovoříme o maximální opatrnosti, profesionální jezdec Ronny Wechselberger si však při naší společné projížďce rozhodně nebral servítky!

Video se připravuje ...

O kurzech jízdy pořádaných samotnými automobilkami jste již možná slyšeli. Jednoduše se zaregistrujete, zaplatíte požadovanou částku v řádech desítek tisíc korun, letadlem vás dopraví na místo konání akce, posadí za volant a pak už v podstatě jenom jezdíte. Loni jsem se jedné takové akce zúčastnil a vznikla z toho myslím celkem poučná reportáž o jízdě na nejlepších silnicích v Rumunsku. Letos se na mě usmálo štěstí podruhé a mohl jsem vyrazit na víkendové klouzání s Volkswagen Golf R do Švédska.

Reportáž z akce aktuálně připravujeme, zlatému hřebu celého víkendu však chci dát samostatný prostor. Šlo o jízdu na „sedadle smrti“ vedle Ronnyho Wechselbergera, automobilového závodníka a držitele několika světových rekordů v nejtěsnějším paralelním parkování. Pilot nás v průběhu téměř čtyř dnů učil, jak správně zvládat 300koňový Golf R v mezních situacích, jak brzdit, kam se během jízdy dívat a podobně. Co jsem se všechno naučil a nenaučil, se brzy dočtete v reportáži, v přiloženém videu však už nyní uvidíte, jak měla naše jízda na konci kurzu vypadat.

Akce probíhala na zamrzlém jezeře u švédského města Arvidsjaur, speciální pneumatiky s hřeby tedy byly nutností. Vůz, z něhož záběry pocházejí, však byl malinko vyladěnější. Zatímco my v průběhu víkendu jezdili na krátkých hřebech a se standardním podvozkem, tenhle Golf R měl čtyřmilimetrové hřeby a o dvacet milimetrů větší světlou výšku. Ronny si s autem celou dobu skoro pohrával, a i když jsme se často po ledu řídili rychlostmi přes 100 km/h, všechno měl krásně v ruce. Podívejte se hlavně na tu jemnou práci s volantem, žádné trhavé pohyby, které jsem tu a tam předváděl já. Ale o tom až někdy jindy…

Jan Mička
Diskuze (3)
28. 3. 2017 13:08
Re: kde?
Taky si říkám. Jel pěkně čistě, nijak zvlášť rychle vzhledem k tomu, že auto bylo na hrotech. Každopádně to muselo být pěkný svezení. ;-) :yes:
25. 3. 2017 14:01
kde?
Kde byly ty mrazivý chvilky? Koukal jsem na to celý a rozhodně jsem žádnou horkou chvilku neviděl. Profík je profík, jízda bez chybičky
Avatar - Floyd
20. 3. 2017 19:46
Prosím prosím
Prosím prosím, jen ať je to hodně čtivé. Honzo, už se těším jak si na této vaší reportáži smlsnu, myslím čtenářsko-řidičsky. Těším se :yes: :yes: :yes: