Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nokian Tyres: První zimní pneumatiky s výsuvnými hroty

Aleš Jungmann
Diskuze (28)
Nokian představuje revoluční koncept, výsuvné hroty „na vyžádání“.

Společnost Nokian Tyres představila koncept zimních pneumatik, které umožňují řidiči na stisknutí tlačítka vysunout hroty a zlepšit tak přilnavost pneumatiky za obtížných podmínek. Když pak nejsou hroty nadále zapotřebí, zasunou se zpět do pneumatiky.

Koncept této pneumatiky využívá vzorek a konstrukční řešení nové zimní pneumatiky s hroty Nokian Hakkapeliitta 8 SUV. Hroty na všech čtyřech pneumatikách se vysunují současně, přičemž tělo hrotů zůstává na místě, pohybující se částí je tvrdý kovový trn uprostřed hrotu.

Zatím není jasné, kdy a zda vůbec Nokian pneumatiku představí v komerční podobě, v tiskové zprávě se hovoří pouze o „možnosti“. Matti Morri, technický ředitel služeb zákazníkům firmy Nokian Tyres, dodává: „Jako průkopníci ve světě zimních pneumatik chceme ukázat, že je možné kombinovat zimní pneumatiku s hroty a bez hrotů“. Tak uvidíme, jako nápad to rozhodně není špatné.

Mimochodem, první zimní pneumatiky na světě, určené pro podmínky severské zimy, byly Nokianem vyrobeny v roce 1934. Docela pěkná oslava osmdesátiletého výročí, budeme sledovat, zda se výtvor opravdu dostane i k běžným lidem.

Aleš Jungmann
Diskuze (28)
Avatar - Hammunasakra
17. 2. 2014 23:10
Re: Hroty na povrchu
A kde neni?
15. 2. 2014 18:46
Re: par poznamek
tak jasne, severske staty to maj asi jinak posefovane v legislative, me slo spise o stav ktery panuje tady va nasi Ceske kotline :-)
15. 2. 2014 14:14
Re: Hroty na povrchu
Cože? :no:

Zajeďte si prosím do Norska, tam se pneu s hroty užívají běžně a troufám si říct, že kvalita silnic je tam o dost vyšší, než u nás.
15. 2. 2014 13:50
Re: par poznamek
jděte do háje s breptama. Nedívám se na rally. Před dvěma měsíci jsem projel autem celé Finsko, mám o tom docela aktuální obrázek. Podíváte-li se na jakékoliv auto, má zimní s hrotama. Jiné auto než s hrotama v půjčovně nedostanete a to v Helsinkách.
15. 2. 2014 13:10
Re: par poznamek
Ale jdi ty brepto. Nesmíš záběry ze Švédské Rally brát jako normální stav místních komunikací. Zkus do Stockholmu přijet s hrotama, tak ti je vytrhaj narvou do zadku....