Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Norsko auta se spalovacím motorem zakazovat nebude

Michal Fokt
Diskuze (17)
Norský plán dopravy navrhoval od roku 2019 zakázat prodej aut s motorem s vnitřním spalováním. Nyní se k němu tamní ministerstvo dopravy raději nehlásí

Některé vládní kroky mohou způsobit, že si v dalších volbách jejich původci ani neškrtnou. Stačí k tomu třeba i 30 korun, natož pak něco tak radikálního, jako je plošný zákaz konvenčních automobilů. Právě tento nápad figuroval v norském Národním plánu dopravy pro rok 2018, v letech 2018-2019 mělo dojít k úplnému zákazu prodeje aut, využívajících benzinové a naftové motory.

Na první pohled se to zdá být naprosto šílené, ale nebylo by to až tak nereálné. V Norsku se ročně prodá jen zhruba 150 tisíc aut, což není nijak závratné množství, navíc jde o velmi bohatou zemi. Přesto převládala ohledně tak radikálního vývoje skepse a nyní se potvrzuje, že byla opravdu na místě.

Mluvčí norského ministerstva dopravy nyní oznámil, že vláda "s ničím takovým nepočítá a nikdy nepočítala" a že šlo "pouze o jeden z nápadů a doporučení, jak významným způsobem snížit emise ze sektoru dopravy". Jinými slovy se nejspíš Norům tento nápad vůbec nezamlouval, přece jen nabídka vozů s alternativními pohony je zatím velmi malá a pořizovací cena enormní a patrně projevili nespokojenost, která by se mohla politikům hrubě nevyplatit.

Mluvčí dále vyjádřil přesvědčení, že místo zákazů se o postupný úbytek benziňáků a nafťáků postará technický vývoj elektromobilů a vodíkových aut, která tak klasické vozy postupně vytlačí.

Michal Fokt
Diskuze (17)
18. 8. 2016 13:16
Re: No sláva!
tobe jiz dosli argumenty davno, tak si musis kopnout aspon do gramatiky/pravopisu vid? >:D hele mel by sis dat dalsi nasos nafty, evidentne sis dneska malo cichnul a tak nejsi ve sve kuzi :-)
18. 8. 2016 10:26
Re: No sláva!
a co jako? je to necim dulezite? jeste driv tu byli kone, a predtim se chodilo pesky, a co jako?
18. 8. 2016 10:25
Re: No sláva!
tohle vsechno jsou jen drobnosti ktere se casem vyresi, do te doby si stejne drtiva vetsina lidi Ev neporidi kvuli cene

v EU se jiz zacinaji stavet rychlonabijecky 130-150kW a chystaji se standardy okolo 300kW, tedy treba v 2020 bezne EV s 50kWh baterii a dojezdem okolo 300km bude nabite za 10 minut i mene, prvni CHAdeMO 150kW jiz stoji a testuje se ve Svicarsku a do konce roku jich maji testovat 20 kusu

v EV asi svoje slovo rekne i koncern VW kde se pro koncernova EV vyvyji 320kW/800V/400A nabijeni a zvazuji vystavbu podobne site jako ma Tesla se Superchargery, tam by nabijeni trvalo chvilicku, 100kW baterka by se dala z 80-90% nabit za necelich 15 minut, zacit testovat se ma pristi rok v okoli mest Hannover, Berlin a hamburg, zde na auto.cz se o tom nepise asi zamerne

EV s moznosti jizdy na ethanol se jiz testuje v Brazilii, a to Nissan, melo by vyhodu v tom ze by se zachovali stavajici cerpacky, tedy vyuzila by se stavajici infrastruktura a nic noveho se nemusi stavet
18. 8. 2016 10:21
Re: No sláva!
a zase ta historie, proste a jednoduse moderni Ev se prodavaji nekdy od roku 2009, seriove se nikdy predtim EV nevyrabeli (vyjimkou bylo EV1 ktere potkal konec diky ropne lobby, a GM to nasledne i potvrdilo) ;-) to ze v 18 stoleti bylo vic Ev nez fosilu neznamena ze to byla masovka, navic fosilni auta se prosadili vpodstate jen diky 1 svetove valce, nebejt valek tak dnes zadnyho ropaka nesedlas ;-)

a dotace radsi pomlc, kazdorocne se na dotacich na fosilni paliva do tolik, ze na kazdeho obyvatele tehle planety to dela prez $500 ;-) na EV ty dotace cini podle mezinarodniho menoveho fondu $0.12 na osobu ;-) a ver ze kdyby se ty dotace nedavali, tak si zadny benzin nebo naftu nekoupis a budes chodit pesky ;-) jen ukazujes jaky nouma jsi a jak si nechavas namlouvat nesmysly ohledne dotaci ;-) je me jasne ze kdys jsou dotace na neco co se ti libi tak jasas jak jsou uzasne a u dotaci ktere jsou na neco co nemas rad tak piskujes jak cokl pred kastraci, proste klasicka ovecka co se nechava odirat a jeste pri tom tleska tem kdo ho obyraj :-!
18. 8. 2016 09:52
Re: No sláva!
Auto na elektrinu tu bylo drive nez na spalovaci motor.