Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová generace Opelu Corsa se opozdí, PSA použije vlastní platformu

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Současná Corsa E je pouze radikálně modernizovanou předchozí generací, základ se tedy vyrábí už 11 let. Na nástupce si však počkáme minimálně do přelomu dekády.

Vzhledem k přesunu Opelu a Vauxhallu z koncernu General Motors pod křídla PSA musí být vývoj Corsy F logicky zastaven. Nová generace malého vozu měla být původně založena na podvozkových skupinách amerického koncernu, to ale nyní padá a vše musí začít znovu od rýsovacích prken, takzvaně na čistém listu papíru, i když už víceméně přeneseně.

Současná situace zároveň znamená, že se stávající řadou Opel vydrží do roku 2020. Skupina PSA pro nástupce využije vlastní architektury i techniky, stejně jako u následovníků dalších modelů, které nevzešly ze vzájemné spolupráce francouzského a amerického koncernu v nedávné minulosti. Dva už se však zrodily: malý kříženec Crossland X, jehož podobu známe, respektive jeho větší sourozenec Grandland X.

Dohoda mezi oběma koncerny říká také to, že stávající modelové řady Opelu, které ještě využívají koncernové techniky General Motors, se nebudou prodávat na trzích, kde působí americká, donedávna dokonce světová jednička. Zejména těch zámořských. A toto platí samozřejmě i obráceně. V Evropě na západ od ukrajinských hranic nevidím příliš velký problém, Chevrolet se ze starého kontinentu již stáhl.

Udrží si Karl-Thomas Neumann současnou pozici šéfa Opelu? Nejvyšší muž PSA Carlos Tavares na pondělní tiskové konferenci, kde byla oznámena dohoda o akvizici, řekl: „Naším záměrem je ujistit, že pan Neumann bude pokračovat ve své vynikající práci, kterou až doposud vykonal. Věříme, že právě on je v nejlepší pozici, aby dovedl Opel k obratu a rentabilní budoucnosti.“

Sám Neumann v ní věří, jak se na témže místě nechal slyšet.

Automobilka s bleskem ve znaku se již do zisku mohla dostat, jenže přišly na řadu problémy, které vyplývají z rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii. Brexit pořád straší, nezapomínejme, že má v Británii výrobní závody a s logem Vauxhallu by se místní patrioti asi jen těžko loučili. S koncem staroslavné značky se tedy nepočítá, i když vozy s jejím jménem jinde než na Ostrovech nekoupíte. „Opel zůstane německý a Vauxhall britský,“ řekl Neumann rezolutně.

Dalších pět nových modelů s francouzskými vnitřnostmi bude následovat do roku 2023, tedy v příštích šesti letech. PSA chce vrátit Opel k zisku a do roku 2026 ušetřit až 1,7 miliardy eur. Tržní pozice všech důležitých značek se podle Tavarese měnit nebudou, nezapomínejme, že PSA má ještě prestižní DS.

Aleš Dragoun
Diskuze (14)
Avatar - pallas
11. 3. 2017 22:03
Re: A je to tu :)
Claudia Schifferová pred Oplom robila reklamu Citroenu Xsara

[odkaz]
Avatar - pallas
10. 3. 2017 13:52
Re: "Prestižní značka DS"?
Arese: áno, presne preto.
10. 3. 2017 12:04
Re: A je to tu :)
Tak jsem to nekde cetl. Je to jedna z nejprodavanejsich znacek v UK, kdyz ne nejprodavanejsi. Pretim byla jednicka Rusko, ale po sankcich slo Rusko dolu.
10. 3. 2017 11:15
Re: Blábol!
I proto je Opel furt v minusu. Kdyz uz je neco hotove tak GM vsechno obrati. Jako i prvni prodej nekdy v 2008-2009
Avatar - praděda7
10. 3. 2017 11:08
Re: A je to tu :)
Opel prodává v Britanii 40% své německé produkce?