Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová služba řidičům: Bezplatná pomoc na dálnici D1

David Bureš
Diskuze (5)
Bezplatná nouzová linka pro řidiče má být určitou kompenzací za nákup dálniční známky. Zatím bude fungovat jen na dálnici mezi Prahou a Brnem.

Ředitelství silnic a dálnic si pro řidiče připravilo novinku, spustilo bezplatnou linku, pomocí níž se šoféři v nouzi dočkají pomoci. Asistenční služba s telefonním číslem 800 280 281 bude zatím dostupná jen na dálnici D1 mezi Prahou a Brnem.

„Doposud si řidiči kupovali dálniční známku jako zákonem nařízenou vstupenku na dálniční síť ČR, nyní mají v ceně bezplatnou asistenční pomoc přímo na dálnici,“ říká k nově nabízené službě generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Řidiči se mohou na bezplatnou linku obrátit v případě jakýchkoliv potíží. Pracovníci ŘSD po příjezdu na místo řidiči buď přímo pomůžou, nebo mu alespoň poradí, co má dělat. Někteří šoféři mohou být při problému ve stresu, a tak je pracovníci ŘSD případně uklidní.

Důležitým úkolem zavolané posádky také bude místo problému viditelně označit, což řidiči v nouzi často nedělají. Neoznačené místo přitom pro ostatní účastníky silničního provozu může být nebezpečné.

Bezplatný není jen samotný telefonní hovor na asistenční linku, ale také samotné úkony pracovníků ŘSD přímo na místě problému. Asistence je dostupná 24 hodin denně, a to 365 dní v roce.

Služba zatím funguje jen ve formě pilotního projektu, Ředitelství bude její fungování v následujících měsících vyhodnocovat a v případě pozitivního přijetí ji má v plánu rozšířit i na další úseky dálnic. Řidiči by se tak později mohli dočkat bezplatné asistence i na dalších dálnicích, než je úsek D1 mezi Prahou a Brnem.

ŘSD si dálnici mezi Prahou a Brnem rozdělila na čtyři úseky, pro každý z nich je určeno jedno asistenční vozidlo. Vozy budou vybaveny základním vybavením, jako je naviják, reflexní vesty, pitná voda (ta se může hodit hlavně v létě) nebo kanystry s palivem. Svým úsekem budou posádky navíc pravidelně projíždět, aby objevily případně nenahlášené nebezpečí. Ředitelství slibuje, že posádka dojede na místo potíží do zhruba 20 minut.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - Ja Prvni 123
12. 2. 2016 21:12
Co furt brbláte?
Tohle mi přijde správný... a víceméně normální.

Je teda fakt, že v Německu, Rakousku nebo Itálii to takhle funguje jen v případě nějakých mimořádných okolností... ale na D1 je "mimořádná událost pořád... takže je to úplně v pořádku.

;-)

A nákladný? 4 auta? Ve srovnání s ostatními náklady zcela zanedbatelný... a jedna zácpa způsobí větší škodu - takže i ekonomicky je to úplně v pořádku.
12. 2. 2016 18:45
Re: Už jsem začínal mít obavy
>:D Hořce jsem se teď zasmál...
Avatar - twistedTSD
12. 2. 2016 16:40
Toš jako...
Lepší než drátem do oka, za ty prachy. Byť na dálnici do cajzlhradu jsou mi zatím prd platní...Jen si tak říkám, že to musí být hrozně nákladné, ne?
12. 2. 2016 15:56
Připomíná mi to...
...takové to mazání medu kolem huby. 8-s
Avatar - rohYpnol
12. 2. 2016 14:20
Už jsem začínal mít obavy
...nebo mu alespoň poradí, co má dělat.

ale tohle mě uklidnilo >:-[] Je to v cajku, jsme stále v Čechách, ministrem dopravy je stále Ťok, prezidentem Zeman a zachraňuje nás slovenský Jánošík co bohatým bral a sobě dával >:-[] :-!