Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Toyota Prius bude mít zpoždění

Michal Fokt
Diskuze (11)
Až koncem příštího roku se začne vyrábět čtvrtá generace Toyoty Prius, jde o více než půlroční zpoždění oproti původnímu plánu.

Už na jaře příštího roku se měla rozeběhnout výroba čtvrté generace modelu Toyota Prius (690A), jenž se stal téměř synonymem pro hybridní automobil. To se ale nestane a to i přesto, že na silnicích už byly celkem často potkávány kamuflované prototypy, naznačující, že se vývoj vozu dostal do finální fáze. Automotive News však přišlo s informací, že se zahájení výroby odkládá až na prosinec 2015, do Evropy se tedy první vozy dostanou, kvůli očekávanému obrovskému zájmu v USA a Japonsku zřejmě až ve druhé polovině roku 2016.

Kde je problém? Toyota u novinky slibuje "revoluční design", to ale patrně nebude důvod. Proslýchá se, že inženýři "chtějí dostat ekonomiku provozu na maximum", jinými slovy nejsou ještě zcela spokojeni s výsledkem, jiné zdroje zase vysvětlují situaci tím, že se v případě nového Priusu testují "kritické nové technologie", zejména pak kombinace nové modulární platformy Toyota New Global Architecture a nového hybridního systému, přičemž toto spojení bude později fungovat v nepřeberném množství dalších modelů. Finální prototyp by měl být představen letos v prosinci, tedy přesně rok před zahájením výroby, což je u Toyoty běžný postup.

Stejně jako v případě generací předchozích, i tentokrát by měl být Prius o 10 % úspornější, než jeho předchůdce a to i přes to, že by měl mít pohon všech kol.To půjde na vrub nejen vylepšenému hybridnímu systému, ale zejména zvýšení tepelné účinnosti spalovacího motoru nad 40 % (dnes 38,5 %), což znamená, že půjde více energie ke kolům a méně se jí vyzáří do atmosféry formou tepla. Překvapivě ale v případě Priusu IV nedojde k použití nedávno oznámených počítačových čipů ze silikon-karbidu, které mají jen 10% ztráty oproti současným křemíkovým. Ty budou připraveny do sériové výroby až kolem roku 2020.

Michal Fokt
Diskuze (11)
2. 7. 2014 08:13
Re: Vdaka bohu
Nerikam, ze se mi nejak extra libi, je to ale pokrok jak v technice tak v designu. Ze bych chtel dnes jezdit v necem co by vypadalo jako z predvalecne doby to urcite ne.
Avatar - Dylan McKay
2. 7. 2014 00:12
nedočkavost
Na čtvrtý Prius se těším. To auto miluju pro jeho spolehlivost a úsporu. Jsem s ním spokojenější než se všemi vozy co jsem kdy vlastnil.

Negativní reakce zde omlouvá neznalost.
1. 7. 2014 21:43
Re: Vdaka bohu
Zo sme.sk ta vyhodili tak otravujes tu?
1. 7. 2014 20:05
Re: Vdaka bohu
Tebe a mnohym dalsim transsexualom sa Toyota paci
https://www.youtube.com/watch?v=AOfy4X… />No bohuzial, ste v mensine.
1. 7. 2014 18:37
V pohodě
Jestli budou pokračovat v linii Auris, RAV 4, Aygo a teď i Prius, tak ať klidně ještě pár let počkají. >:-[]