Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Škodovky: Fabia III, Octavia Coupé, Sherpa, Snowman, Superb III

Auto Tip Klassik
Diskuze (112)
Třetí generace Fabie a poloterénní Octavia Scout připravované na letošní rok nejsou pro příznivce Škody Auto překvapením. Novinky na další tři roky už však ano: chystá se pětidveřové kupé Octavia, tři nová SUV a nástupce Superbu.

Budoucnost v koncernu patří zcela jasně modulární stavebnici MQB. Jenže tu třeba třetí generace Fabie (podzim 2014) ještě nedostane – kvůli udržení příznivých nákladů se bude muset spokojit se známou platformou. Šéfdesignér Jozef Kabaň ale snížil střechu, což vozu dodá dynamičnost.

Ale bez obav, velkorysá nabídka vnitřního prostoru prý pod novými linkami neutrpí. Především design Combi se hodně změní, přičemž se počítá také s prodlouženým zadním oknem ve stylu Rapidu Spaceback. Motory budou více méně převzaté, nicméně dojde k mírnému vylepšení, například tříválec nabídne větší výkon a nižší spotřebu. O ceně je ještě brzy spekulovat: v Německu se hovoří o základu kolem 11 500 eur, což v přepočtu činí asi 290 000 Kč. V Česku to ale bude určitě podstatně méně, aktuálně se Fabia 1.2 HTP/44 kW Active prodává za 229 900 korun...

Doslova revolucí se pro automobilku stane nový superb. Třetí generace se veřejnosti představí v roce 2015, spíše než na další zvětšení interiéru se připravte na dramaticky změněný zevnějšek s agresivní přídí. Snížená střecha a rozšířená karoserie dodají sebevědomé proporce ve stylu Jaguaru XJ. Za povšimnutí stojí také několik detailů, například spára kapoty a prolis táhnoucí se po celém boku vozu. Downsizing sice do důchodu pošle šestiválcový motor, přibude však plug-in hybrid s dobíjením z elektrické zásuvky převzatý z Volkswagenu Passat. Ten nabídne obdobný jízdní výkon jako šestiválec, ale při zřetelně menší spotřebě...

Kompletní text o strategii automobilky Škoda Auto i o chystaných modelech do roku 2017 si přečtete v aktuálním Auto Tipu č. 01/14, který je právě k dostání na stáncích.

Auto Tip Klassik
Diskuze (112)
Avatar - twistedTSD
10. 1. 2014 18:52
Re: MQB
FIII nebude na platformě FII.
9. 1. 2014 22:47
Re: Divím se,
Vybral sis zrovna ty "nelepší" značky v automobilovým průmyslu... ;-)
9. 1. 2014 19:38
Re: Nové škodovky
Finální verdikt má padnout někdy zhruba do konce března. :-!
Avatar - Emel
9. 1. 2014 08:42
Re: SUPERB TŘETÍ - VELKÝ
Jsou jiné, myslím.
9. 1. 2014 08:11
Re: MQB
Nepovedal by som, že problém je v namodelovaní zostavy MQB pre ďalšie auto - veď na to tá platforma bola vyvinutá. Ide o iné - aj to totiž stojí nejaké peniaze, a prečo modelovať zo stavebnice platformu pre ďalšie auto, keď predchádzajúca je ešte k dispozícii, lisovacie nástroje, zváracia technika a vlastne celá technológia má do skončenia životnosti ešte ďaleko. Takže treba dotiahnuť celý cyklus do konca, a až keď bude technologické vybavenie zrelé na odpis, prejde Fabia na novú platformu. Dovtedy by to bolo mrhanie peniazmi, najmä pokiaľ stávajúci základ je technicky vyhovujúci. Ako zákazník - vodič beztak nevieš, aká platforma tam je a nemáš šancu to rozlíšiť. Takže stará platforma bude použitá aj v nasledujúcej generácii Fabie a bude to úspora peňazí, o tom niet pochýb. Napísali to dobre.