Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové zkušební centrum BMW v Čechách: Víte, co má uhlí společného s „bavoráky“?

Tomáš Dusil
Diskuze (19)
Automobilka BMW oznámila zahájení výstavby nového zkušebního centra v České republice. Tam, kde se dříve těžilo hnědé uhlí, se budou do budoucna vyvíjet technologie autonomního řízení, elektrifikace a globalizace. Co to přinese naší zemi?

Když BMW hledalo, kde postavit své zbrusu nové vývojové a testovací centrum, shlédli ti, jež za celý projekt odpovídají, více než osmdesát míst po celém světě. Nakonec si vybrali místo v těsné blízkosti západočeského města Sokolov, ležícího v Karlovarském kraji, vzdáleného zhruba 40 kilometrů od Spolkové republiky Německo. „Ve hře“ přitom byla i já místa na území naší země.

Za účasti české vlády

Celý projekt výstavby testovacího a vývojového centra automobilky BMW je samozřejmě plně podporován vládou České republiky. Jak prozradil ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner: „V souvislosti s oznámením investice společnosti BMW v Karlovarském kraji do vybudování zkušebního centra pro nové automobilové technologie, se připravuje společná deklarace o spolupráci mezi vládou České republiky a společností BMW Group.“

Proč vlastně Sokolovsko? Dle vyjádření zástupců BMW má jeho okolí ideální topografické vlastnosti pro postavení vývojového centra, jehož důležitou částí je testovací okruh, který má mít délku zhruba šest kilometrů.

Celý testovací areál bude situován do oblasti mezi městy Sokolov, Chodov a vesnicemi Nové Sedlo a Lomnice. Jde o území dosavadní výsypky, tedy místa, kam se vyváží vytěžená hornina z dolů při těžbě hnědého uhlí. Celá tato oblast o rozloze několik stovek hektarů spadá pod správu akciové společnosti Sokolovská uhelná, která je jedním z hlavních partnerů celého projektu.

“Těžba hnědého uhlí se zpomaluje, přičemž západočeský region potřebuje oživit,” říká k plánované výstavbě testovacího a vývojového centra BMW Jiří Pöpperl, předseda představenstva Sokolovské uhelné. Jeho slova potvrzuje i hejtmanka karlovarského kraje Jana Vildumetzová: “Karlovarský kraj patří k těm s nejnižší průměrnou mzdou ze všech krajů v České republice, nemůže se pochlubit ani žádnou vysokou školu. Vstup skupiny BMW je tak pro náš kraj obrovským přínosem, od něhož si slibujeme mimo jiné i dostavbu dálnice D6 a její napojení do Německa.”

Do pěti let má být hotovo

Dle plánu má být nový zkušební areál BMW hotový v roce 2022. Mnoho z vás možná teď napadne, jak se to dá stihnout v tak relativně krátkém termínu. Dle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera není zase tak velký problém stavbu realizovat jako spíše zajistit vlastnická práva na pozemky. Při stavu současných zákonů to údajně trvá až pětkrát déle než samotná stavba.

Na tiskové konferenci padla také otázka, kolik to celé bude stát. Mluví se o investicích 200 milionů euro, což je v přepočtu přibližně pět miliard korun. Právě takovou částku skupina BMW za celé zkušební centrum údajně zaplatí. Obrovským přínosem, kromě rozvoje Karlovarského kraje bude také zajištění velkého počtu nových pracovních míst. BMW uvádí, že ve zkušebním centru by mohlo najít práci přes 2.000 lidí různých profesí.

A o koho bude největší zájem? Samozřejmě o strojní inženýry, ale také IT specialisty. A také se na celém běhu bude podílet celá řada pracovníků na nižších pozicích. Například pracovníků, kteří budou zajišťovat testování autonomních vozidel a nových technologií přímo na silnici.

Počítá se rovněž se spoluprací s různými univerzitami. Na otázku, jak se k celé věci stavějí případné ekologické organizace, odpověděli zástupci BMW Group něco ve smyslu, že vybrané místo nabízí takřka ideální podmínky, přičemž slibují dokonce zlepšení životního prostředí a okolní přírody. Tak snad to dobře dopadne. Budeme držet skupině BMW i všem zúčastněným stranám palce.

Tomáš Dusil
Diskuze (19)
Avatar - praděda7
18. 12. 2017 17:42
Re: Ovál
No právě.... ;-)
18. 12. 2017 08:46
Re: Ovál
Nechci nic rikat, ale myslis, ze na okruhu se naucis vice? řekl bych ze je dulezitejsi škola smyku, prekazky atd....nez jen jizda na okruhu se zatackama...to je tak pro nadsence, ne pro vyuku...a jinak oval je jen okolo, uvnitř mate plno zatáček atd...to na vyuku je lepsi nez okruh, ten z tebe lepšího ridice neudela, leda tak zavodnika :-)
Avatar - Hammunasakra
16. 12. 2017 22:07
Re: Ovál
Asi nechápu = jako že BMW má svou testovací dráhu pronajímat autoškolám a tak? :-)
Avatar - Hammunasakra
16. 12. 2017 22:05
Re: Ovál
Duplicitní příspěvek ;-\
Avatar - praděda7
16. 12. 2017 19:02
Není co dodat....
Dle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera není zase tak velký problém stavbu realizovat jako spíše zajistit vlastnická práva na pozemky. Při stavu současných zákonů to údajně trvá až pětkrát déle než samotná stavba.