Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky u Volva: Po XC90 přijde S90

Michal Fokt
Diskuze (14)
Odhalení nové generace Volva XC90 už je záležitostí nejbližších několika dní. Pak už je na řadě nová generace noblesního sedanu vyšší střední třídy.

Volvo už nám nějaký čas odhaluje podobu svého nového velkého SUV XC90 a zatímco výstavní premiéra auta proběhne v říjnu v Paříži, virtuální představení je naplánováno už na příští týden. Po pěkně dlouhých 12 letech tedy dojde u tohoto modelu ke generační obměně a následně se přiblíží čas střídání i u dalšího vousatého švédského modelu.

Sedan vyšší střední třídy S80 se prodává od roku 2006, oproti XC90 je to tedy mladík, na současné poměry v autoprůmyslu jde ovšem už také o kmeta a nová generace by tedy byla též potřeba jako sůl. Však také právě jeho nástupce je teď podle CEO značky Håkana Samuelssona prioritou a to hned poté, co se podaří rozjet vývoz vozů Volvo z čínských továren, což přinese automobilce výrazné snížení nákladů.

Samuelsson prozradil deníku The Wall Street Journal, že se nástupce S80 bude jmenovat S90, což má nepochybně za cíl nejen sjednotit status vozu s XC90, ale také poukázat na vzestup modelu jako takového, jenž by chtěl přesvědčivěji konkurovat evropským, japonským a americkým luxusním značkám, ba dokonce i trošku nakouknout do kategorie luxusních sedanů. V souvislostí s tím se změní označení také u modelu V70 a XC70, které později nahradí V90.

Jde o součást plánu, který si klade za cíl v dalších pěti letech omladit celou škálu větších vozů Volvo s využitím modulární platformy SPA, tedy typů S60, V60 a XC60. Plánuje se také ofenziva menších vozů na druhé modulární platformě CMA, která je vyvíjela společně se značkou Geely. Počítá se s nástupcem modelu C30 a kompaktním crossoverem, v tomto případě však zatím nebyl prozrazen konkrétnější časový harmonogram.

Michal Fokt
Diskuze (14)
Avatar - jozephko
21. 8. 2014 20:30
Volvo ešte existuje?
>:D
21. 8. 2014 17:21
virtualni predstaveni
... pristi tyden neni jen virtualni predstaveni, ale v patek ve Stockholmu bude jiz plne predvedeno (mozna poslu foto)
21. 8. 2014 15:20
Re: z Číny?
Pokud jakýkoliv byznysman bere svou investici vážně, pak neudělá kroky takový, aby ji vědomě snižoval hodnotu. O Volvo se nebojím...a vlastně ani o ten Jag ne :-)
Avatar - eLzyx
21. 8. 2014 15:02
Re: z Číny?
pokud sem budou vozit ty paštiky z Indie, tak to Jaguar také nebude. Tak si prostě koupím třeba BMW, nebo auto od jiné automobilky, co vyrábí v EU a dává do aut motory a ne vysavače.
Avatar - eLzyx
21. 8. 2014 15:00
Re: z Číny?
proč si myslíte, že si myslím, že to bude nekvalitní? Kvalita je o tom, jak si to vlastník nastaví a jak na to dohlédne.
Mě jde o to, že to pokurví celý náš automobilový a strojírenský trh. Víte kolik dílů se v ČR vyrábí na Volvo? A kolik dílů se bude u nás vyrábět, až se tato levnější auta budou vyrábět v Číně a dovážet sem? Ani jeden. Proč by měl, když to můžou vyrobit komplet u nich?