Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Mercedes-Benz E ukazuje svoji karoserii

David Bureš
Diskuze (0)
Nová generace Mercedesu třídy E se začne prodávat v příštím roce. Novinkou v nabídce by se měl stát konkurent pro Audi A6 Allroad.

Premiéra nové generace Mercedesu třídy E se pomalu blíží, automobil se má světu oficiálně představit na lednovém detroitském autosalonu. Ještě před oficiálním odhalením tu máme první fotografie skeletu karoserie, které zveřejnil německý blog MB Passion.

Fotografie ukazují karoserii sedanu, který se světu představí jako první. Také jako první vstoupí do prodeje, a to na jaře 2016. Model s interním označením W213 dobře známe i z českých silnic, testování prototypů probíhá také v okolí Plzně.

Základem auta bude platforma MRA s pohonem zadních kol, kterou již známe z nynější třídy C. V případě éčka by tato architektura měla přispět k mezigeneračnímu snížení hmotnosti o 100 kilogramů, a to díky rozsáhlejšímu užití vysokopevnostní oceli a hliníku. Platforma má být v budoucnu použita až v 10 modelech, díky její univerzálnosti může být základem i pro sportovní auta nebo SUV.

Design nové E-Klasse naváže na nejnovější modely Mercedesu, jistě můžeme očekávat inspiraci třídami C a S. Opět počítejme s dvěma verzemi přídě – sportovní a elegantní. Sedan se podle dostupných zpráv mezigeneračně natáhne na 4.950 mm (+75 mm).

Kvůli stále tužšímu boji s Audi a BMW vyzbrojí Mercedes nové éčko opravdu těžkými zbraněmi. Automobilka již přiznala použití nových diodových světlometů, které upraví kužel světla podle aktuálních podmínek, systému samočinného parkování pomocí chytrého telefonu nebo nafukovacích bezpečnostních pásů, které posádku lépe ochrání v případě nehody. Specialitou bude i systém komunikace mezi auty Car-to-X, díky kterému se vozidla vybavená tímto systémem vzájemně upozorní na hrozící nebezpečí.

Sedan rozhodně nebude jedinou nabízenou variantou nové E-Klasse. Všechny dnešní karosářské verze budou nahrazeny, postupně se tak můžeme těšit na kombi, kabriolet, kupé a prodloužený sedan (dnes výhradně pro Čínu), který by mohl nést jméno Mercedes-Maybach. Novinkou v nabídce se pak má stát poloterénní model s interním označením X213. Podle dostupných informací se bude jednat o zvýšený oplastovaný kombík v duchu Audi A6 Allroad. Na trh E-Klasse ve verzi "Scout" vstoupí v průběhu roku 2017.

David Bureš
Diskuze (0)