Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Insignia jako kupé. Vrátí se Calibra, Manta nebo Monza?

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Opel odhalil podobu druhé generace modelu Insignia a stačilo jen pár dnů, aby se objevily první spekulace ohledně oživení tradice velkých kupé rüsselsheimské značky.

Opel ve druhé polovině dvacátého století nabízel řadu atraktivních kupé s technikou svých sedanů, z nichž nejvíce nejen příznivcům značky utkvěla v paměti trojice Manta, Monza a Calibra.

Čas od času v posledních dvaceti letech objeví spekulace ohledně možného návratu kupé střední třídy do nabídky značky Opel, které občas přiživí samotná automobilka. To byl například případ první generace modelu Insignia, jemuž dělala v roce 2007 na autosalonu v Ženevě předskokana atraktivní studie GTC Concept. V jejím případě se pak ještě v roce 2010 objevily informace o možné proměně v sériový model.

Nyní je situace trochu odlišná. Opel představil svou novinku bez studie odhalující některé designové prvky, i když lze připomenout koncept Monza z roku 2013, a nabídl nám záběry pětidveřového liftbacku Insignia Grand Sport, které doplňují neoficiální záběry kombi Insignia Sports Tourer.

Ohledně možnosti uvedení další karosářské varianty se Opel prozatím oficiálně nevyjádřil, ale Theophilus Chin již představuje svou vizi atraktivního velkého kupé s bleskem ve znaku, k jejímž vytvoření využil snímky nového liftbacku Insignia Grand Tourer.

Nezávisle na jeho práci se pak objevily první spekulace o možném příchodu kupé s technikou druhé generace modelu Insignia. Podle serveru Autoevolution je zde jistá šance, že bude jeho vývoj a uvedení na trh schváleno, ale v dnešní době, kdy jsou v módě crossovery, zatímco kupé hrají spíše druhé housle, se nejspíš jedná jen o zbožné přání.

Při krátké sondě do historie automobilky Opel pak můžeme připomenout dlouholetou tradici ve výrobě dvoudveřových kupé v modelové řadě Rekord v generacích A až D vyráběných v letech 1963 až 1977, dodnes oblíbenou Mantu s technikou Ascony, jejíž výroba ve dvou generacích probíhala od roku 1970 do roku 1988. O třídu výš byla Monza odvozená od Senatoru a vyráběná v letech 1978 až 1986.

Přímo na Mantu v roce 1989 navázala Calibra s technikou první generace Vectry. Toto kupé s výklopnou zadní stěnou v době svého uvedení na trh ohromovalo svým designem a bylo tehdy nejaerodynamičtějším sériovým vozem. Díky povedenému designu se Calibra vyráběla o dva roky déle než její dárce orgánů Vectra A.

Bohužel na úspěšné kupé Opel doposud nenavázal stejně velkým nástupcem, ale místo toho představil dvoudveřové kupé odvozené od druhé generace Astry a to již nedosáhlo takové popularity jako jeho větší předchůdce.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)
Avatar - MANDALORIAN 66
20. 2. 2017 14:57
opel
Tohle by nááááááááááhodou bylo super auto které by konkurovalo 911. :-) :-) :-) :-) 911 NO TO TEDA FUJ!
12. 12. 2016 18:23
Re: článek
Spredu pekne, zozadu hnus. Ale v dnesnej dobe nerealne, aj mainstreamove pokusy o stredne kupe od frantikov skrachovali, trh taketo auta nechce (bohuzial), predstava moderneho svihaka kaze suv obludy.
Avatar - Jáchym
12. 12. 2016 16:22
článek
Naprosto očekávaný článek. Theo si hraje a auto.cz kopíruje, aneb jak snadné vytvořit nový článek ověšený desítkama reklam