Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Superpřesné laserové radary: Pokuty za minimální překročení rychlosti

Stanislav Kolman
Diskuze (101)
Rakouské ministerstvo nakoupilo nové radary, které umí mnohem víc než ty dosavadní. Proč si na ně dát při cestě k sousedům pozor?

Asi netřeba připomínat, jak striktní jsou naši rakouští sousedé v otázce rychlosti na tamních silnicích. Počínaje těmito dny mají navíc nové posily. Jde o stovku moderních laserových radarů, které se objevují a v dalších dvou letech objeví na rakouských dálnicích, rychlostních komunikacích a silnicích první třídy.

Alespoň malou náplastí pro motoristy je fakt, že radary nepřibudou na nových místech, ale nahradí současnou dosluhující techniku. Rakušané totiž na vybraných úsecích spoléhají na radary, které jsou ve službě třeba i patnáct let.

Vyloučeno navíc není ani to, že se laserové radary objeví také ve městech. Uplatnění by prý mohly najít v obcích s hustým provozem či na úsecích s častými dopravními nehodami.

Radary jsou sice na daných stanovištích umístěny napevno, není však problém je odmontovat a připevnit na speciální podstavec kdekoliv jinde. Aktuálně schválilo rakouské ministerstvo instalaci prvních padesáti kusů, které se u silnic objeví ještě letos. Druhá várka bude následovat v příštích dvou letech.

A v čem přesně že tkví výhody nových zařízení? I na to máme od Rakušanů odpověď. Na rozdíl od staré techniky zvládají laserové radary měřit rychlost v obou směrech, rozpoznávají rychlost dvou vozů na komunikaci s vícero jízdními pruhy a konečně jsou o něco přesnější. Zatímco současná technika měla toleranci 5 km/h v rychlosti do 100 km/h, u novinky se bavíme o toleranci 3 km/h.

To ale nutně neznamená, že budou motoristé projíždějící Rakouskem více trestáni. Toleranci nad povolenou maximální rychlost si totiž určují spolkové země dle vlastního uvážení.

Stanislav Kolman
Diskuze (101)
16. 11. 2018 08:52
Re: Šikana
No to ovšem není vůbec normální. Rakušákům už zřejmě z tý ekologie celkem hrabe.
Avatar - _Karel_
15. 11. 2018 18:53
Re: Re:
Jaký "mnoho desetiletí", ve městě bývala šedesátka a mrchy ju dokonce snížili. ;-\
15. 11. 2018 18:41
Re: Re:
no vždyť kolega výše píše, a já souhlasím, že maximální povolená rychlost je stejná už mnoho desetiletí, zatímco auta udělaly obrovský pokrok... v brzdné dráze, v bezpečnosti atd.
15. 11. 2018 18:37
Re: Jak je to s tou rychlostí
Bohužel není. Ta 400koňová svině je na plyn tak háklivá, že posuneš nohu o mm a jedeš o dvacet víc... Taky jsem zas prakticky vybodovaný, čekám na leden jako na smilování a hned jdu na další školení řidičů.
Avatar - wakantanka
15. 11. 2018 18:26
Re: hlavni duvod omezeni na nekterych rakouskych dalnicich j
Ale houby s voctem. Prichádza zima, menia sa vetry. Kupodivu ľudia si doma kúria. Týchto nijak nevieš obmedziť, tak to vyriešiš alá rakušáci, znížiš rýchlosť okolitej doprave a pripíšeš si ešte aj politické zelené body. :-)