Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ocenění Zlatý IDET pro obrněný Titus od Tatra Trucks

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Prestižní ocenění Zlatý IDET si z mezinárodního veletrhu obranných technologii odvezlo obrněné vozidlo Titus, které zde mělo českou premiéru.

Společnost Tatra Trucks na veletrhu IDET 2015, pořádaném od 19. do 21. května na výstavišti v Brně, představila ve společné expozici s holdingem Excalibur Group řadu novinek.

K nejzajímavější nejen z pohledu příznivců vojenské techniky, ale i odborné veřejnosti a poroty, udělující ocenění Zlaty IDET patřilo obrněné vozidlo Titus, které mělo v Brně českou premiéru a je výsledkem spolupráce společnosti Tatra Trucks a Nexter Systems.

V případě zájmu ze strany českých a slovenských ozbrojených sil pak má na jeho výrobě společnosti Tatra Trucks, která je hlavním kontraktorem pro českou a slovenskou armádu, intenzivně participovat. Společnost Nexter Systems by plnila roli dodavatele a licenční autority.

Titus je postaven na podvozku tatrovácké koncepce s centrální nosnou rouro a nezávisle výkyvnými polonápravami se vzduchovým odpružení. Při jízdě po silnici je konfigurace vozidla 6x4 a v terénu pak 6x6. Pro zajištění co nejlepší manévrovatelnosti je řízena první a poslední náprava a průměr zatáčení je 13 metrů.p/>

K pohonu stroje s celkovou délkou 7,72 m, šířkou 2,55 m, výškou 2,73 a pohotovostní hmotností 17 tun, resp. celkovou hmotností až 27 tun slouží motor o výkonu až 368 kW (500 k) ve spojení s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Titus je schopen jízdy rychlostí až 110 km/h a bez přípravy se může brodit vodním tokem o hloubce do 1,2 m. Výrobce uvádí stoupavost 60 %, boční náklon 30 % a schopnost překonat kolmý stupeň o výšce 700 mm.

Dalším zajímavým exponátem, který je výsledkem spolupráce s renomovaným výrobcem obranných systémů General Dynamics European Land Systems (GDELS), byla v Brně mostní souprava umístěná na osmikolce Tatra Force vybavené hákovým nakladačem.

Ve venkovní expozici byl k vidění vyprošťovací vůz postavený rovněž na osmikolovém podvozku Tatra Force a doplněný o vlečené bojové vozidlo Pandur. Na polygonu za pavilonem Z se pak v akci představil funkční prototyp Tatra T810 Tactic ve verzi 4x4.

Vystavované novinky z produkce kopřivnické automobilky si během návštěvy veletrhu osobně prohlédl i ministr obrany Martin Stropnický, který při této příležitosti krátce pohovořil s předsedou představenstva a obchodním ředitelem Tatra Trucks Petrem Ruskem.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Avatar - 1975ak
27. 5. 2015 07:59
tatra idet
Jízdní ukázky z polygonu https://www.youtube.com/watch?v=iy-ET3au… , Titus bohužel nejezdil.
Avatar - T613
27. 5. 2015 07:26
Re: USA teď tisíce těchto MRAPů,
Výrobce Titusu je francouzský zbrojařský gigant Nextra, Tatra je pak dodavatel podvozku. Pouze při dodávkách pro AČR by se role "prohodily", takový malý apel na vlasteneckou nótu, aby tímto nemohl nikdo lobbovat ve prospěch SVOS Přelouč, který nabízí Vegu.
Jinak vozy nakoupené v tomto tendru mají sloužit jako velitelské vozy pro jednotky, které nejsou vybavené Pandury a BVP-1/2. Tedy dělostřelectvo, chemici apod.
Funkci klasických obrněnců budou i nadále plnit Pandury, BVP-1/2 a v budoucnosti zřejmě nově nakoupené BVP ASCOD nebo CV90.
Avatar - Barry Lyndon
26. 5. 2015 18:44
Re: USA teď tisíce těchto MRAPů,
tak ony ty US MRAPy vysoké jako barák a toto jsou přece jenom trochu něco jiného. Jízdní vlastnosti v terénu bude mít tento Titus někde jinde. V podstatě je to takový odolný terénní autobus/náklaďák, pro který se myslím využití najde. Ty US MRAPy vypadají, že nemohou ani sjet ze silnice, jinak se převrátí (trochu přeháním samozřejmě) Navíc předpokládám, že oproti BVP typu Pandur a pod by toto mělo být výrazně levnější... tzn. tak za třetinu peněz? A určité úkoly typu sanitka, spojovací vozidlo a pod. to plnit může...
26. 5. 2015 15:38
USA teď tisíce těchto MRAPů,
(Mine Rfesistent Ambush Protected) prodávají za šupů nebo je dávají spojencům i zadara, není je totiž kd evyužít (války V Iráku a AF skončily) a jejich udrba a provoz stoj nemalé prostředy. V klasické válce nemají velké využiti...opět jsem jednou přišli s křížem po funuse. Ale teba je nějak Modrá knížka z MNO nakoupí v množství větším než malém. Domácí průmyl je přeci třeba popoporovat ať to stojí sebevíc..
Avatar - Bubáq
26. 5. 2015 10:30
Re: Trošku byste se mohli rozepsat
... a také byste mohli uvést, o jaký motor a převodovku se jedná v případě Tita.
Pouhé přepisování tiskové zprávy není hodné úrovně redaktorů ACZ, nějaká ta investigace (tj. telefon) by se hodil, aby si portál udržel svůj vysoký kredit.... ;-)