Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odborníci ocenili design čtyřoké Škody Octavia. Jakým Škodovkám se to v minulosti také povedlo?

Stanislav Kolman
Diskuze (113)
Design přídě omlazené Octavie je pro některé trnem v oku, od Red Dotu si však za svůj vzhled vysloužila prestižní ocenění. Za poslední roky přitom Škoda se svými vozy uspěla hned několikrát.

Od oficiálního odhalení osvěžené Octavie se téma designu skloňuje velmi často. Jde zejména o přepracovanou příď a rozdvojené přední světlomety, kterými se kultovní model značky sice značně odlišil od Rapidu, ale zároveň si vysloužil nemalou kritiku.

Čtyřokých Octavií jezdí po českých silnicích stále více a pohoršení veřejnosti nad designem už mně osobně nepřijde takové. Častěji se setkávám s tím, že se názor lidí po osobní zkušenosti či prostým odstupem času změnil. Stále jsou ale tací, kteří rozděleným světlometům nemohou přijít na jméno.

Mezi ně ale nepatří porota Red Dotu, která každým rokem oceňuje výrobky za jejich produktový design. Jednou z kategorií jsou také automobily a motorky, kde Škoda v letošním roce zaznamenala hned dvojitý úspěch. Kromě SUV Kodiaq byla totiž za svůj vzhled oceněna právě čtyřoká Octavia a to ve variantě kombi. Hodnotící u obou škodovek pochvalují zejména sportovně-elegantní kombinaci. Vozy se tak objevily na seznamu oceněných vedle Ferrari J50, Mazdy MX-5 RF, Kie Optima SW či Volva V90. Jak napovídá název kategorie, ocenění si vysloužilo také pět jednostopých strojů.

Česká automobilka přitom prestižní cenu za design svých vozů neobdržela poprvé. Již v roce 2006 převzali mladoboleslavští ocenění za vzhled Octavie Combi, o rok později slavil úspěch Roomster a další rok Fabia. Po jednoleté odmlce přišel hned dvojitý úspěch – vavříny za design Yetiho i Superbu Combi. V dalších letech byl oceněn také Rapid, třetí generace Fabie a znovu praktičtější verze Superbu.

„Cena Red Dot je pro designéry totéž, co Oscar pro filmaře,“ popsal významnost již před časem Jozef Kabaň, bývalý šéfdesignér značky Škoda, který stál za několika oceněnými vozy, včetně čtyřoké Octavie.

Přehled oceněných za produktový design Red Dot 2017 v kategorii auta a motocykly
The Best of The Best
Audi Q2
Kia Optima SW
Ferrari J50
Mazda MX-5 RF
Další ocenění
BMW řady 5
Citroën C3
Ferrari 458 MM Speciale
Ferrari GTC4Lusso
Hyundai IG Grandeur
Hyundai Genesis G80 Sport
Kia Rio
LaFerarri Aperta
Peugeot 3008
Seat Ibiza
Škoda Kodiaq
Škoda Octavia Combi
Volvo V90 Cross Country
Motocykly
Jiangsu C-One
Jiangsu M1
BMW R nineT Racer
VOLTA BCN
Yamaha XSR900

Stanislav Kolman
Diskuze (113)
11. 7. 2017 13:20
Re: Odborníci
je to takova manipulatcni technika...
skodovka vi, ze vetsine se ten FL nelibi... tak prijdou odbornici, kteří te mají podvedome donutit stydet se za vlastní, neodborny názor :-)

každý den se s takovými odborniky potkavam. a každý den mam chut zalozit firmu v oboru, ze kterého je dany odbornik. protože mi prijde neuveritelny, ze se ten lempl uzivi.
11. 7. 2017 13:16
Re: vw v krizi
rucni brzda je v octavii opravdu strasne dulezita :-)
clovek za to v jednom kuse taha a navozuje pocit sportovnosti >:D
Avatar - Hammunasakra
10. 7. 2017 10:22
Re: počkám na čtyřku
Jj na Hradě [odkaz] i v podhradí >:D >:-[]
Avatar - Hammunasakra
10. 7. 2017 10:20
Re: RED DOT AWARD sa dá kúpiť
[odkaz] se náhodou docela poved :yes: >:-[]
Avatar - pallas
9. 7. 2017 19:09
Re: RED DOT AWARD sa dá kúpiť
ako výrobca elektrického člnu pre rakúskeho zákazníka to môžem prehlásiť. O tom, že dostane RED DOT AWARD vedel dva mesiace vopred. Nebolo to lacné.