Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory ve Škodě Auto nevylučují stávku za vyšší mzdy

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
Nynější mzdová dohoda platí do konce měsíce, poslední vyjednávací kolo v řádném termínu se bude konat 30. března.

Odbory v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nevylučují stávku za vyšší mzdy. Vedení firmy navýšilo svou nabídku růstu tarifů o 0,5 procentního bodu na 3,5 procenta, což ale odboráři považují za nedostatečné.

S blížícím se koncem vyjednávání o nové kolektivní smlouvě stále více uvažují o možnosti stávky za vyšší mzdy, informuje dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář. Stanovisko vedení automobilky ČTK zjišťuje.

Nynější mzdová dohoda platí do konce měsíce, poslední vyjednávací kolo v řádném termínu se bude konat 30. března. Podniková rada se zabývala tím, jak se zachovat, pokud se odborářům nepodaří dohodnout dobrý výsledek. "Musí se pak do toho zapojit dělníci i technici a všichni si musí uvědomit, že budeme bojovat třeba i jen za desetiny procenta do tarifu," uvedl šéf odborářů Jaroslav Povšík.

Ke stávce jsou již podle týdeníku z velké části připraveny lakovny a svařovny, hutě, Partscentrum, velká část techniků v Česaně i řada dalších pro firmu velmi důležitých provozů. Pro stávku jsou také pobočné závody. Zaměstnance údajně silně motivují zprávy o bonusech z různých automobilek koncernu Volkswagen, který vlastní i Škodu Auto.

Vše bude ale podle odborářů záležet na výsledku kolektivního vyjednávání do konce března, k protestním akcím by přistoupili až v případě patové situace. Problémem podle nich zůstávají modely pracovní doby, tarif a případně jednorázová platba. Dohodnuty jsou naopak příplatky či penzijní připojištění.

Odbory podle Povšíka obecně neodmítají vícesměnné modely pracovní doby, ale požadují náležité finanční ohodnocení zaměstnanců a spolurozhodování v případě nasazení některého z modelů.

Odboráři již dříve zveřejnili, že požadují růst tarifů o sedm procent. V loňském roce se obě strany dohodly na růstu tarifních mezd o 2,7 procenta. V automobilce pracovalo k letošnímu 1. lednu 23.558 kmenových zaměstnanců. Průměrná mzda tarifních zaměstnanců byla loni 32.000 korun, průměrný dělnický plat činil 28.200 korun.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (9)
18. 3. 2011 13:00
Re: Logika věci
Jste vytrzeny z reality ... Mate nadprumerne platy v Ceske Republice a chte se srovnavat s nemeckem ... To snad nestoji ani za komentar...
Fakt se mi hrozne libi jak lide delnickych profesi hodnoti ekonomicke moznosti firmy :yes:
18. 3. 2011 08:06
Re: Logika věci
to je dobrý vtip. Porovnání platů ve wv a škodě jsou několikanásobně menší a ceny v porovnání třeba s německem zase větší, Šef wv v škodováckém odboráři prohlásil že žijeme v jiné sociální sféře než zaměstnanci ve WV.
Tak nevím možná jste zaměstnán pro jinou německou automobilku ale na pozici uklidu po skončení směny, Já třeba pracuji ve škodě 17 let. a je pravda že uváděný průměr mám, ale zas lidi co pracují se mnou na lince nedosahují částky uváděné ani omylem. je to tak já sním tři čtvrtě kuřete a vy čtvrt průměrně jsme měli oba půlku ale já hlad mít nebudu. Jinak když to vezmeme jak to je ve státě stát je v dluzích přesto státním zaměstnancům přidává, škoda je silně zisková a má rekordní prodeje tak proč by neměla svoje lidi kteří ji to vyrobily finančně ohodnotit. Navíc je to ve škodě většinou tvrdá ruční práce na rozdíl od třeba Audi.
18. 3. 2011 07:39
Re: Logika věci
Mate pravdu na linku bych pracovat nesel ... Pracuju jako vyvojar pro jinou nemeckou automobilku a musim rict, ze mate v cechach neskutecne suprove platy. Skoda, ze bydlim od Skody tak daleko...
17. 3. 2011 21:20
Re: Logika věci
Každý si může najít zaměstnání,které mu bude vyhovovat.Jenže jinde se makat nemusí?Možná i za méně?
Navíc to srovnání.Vždy v historii platilo,že v koloniích nikdy nebyla stejná úroveň mezd jako u kolonistů. :-!
Avatar - DawQa
17. 3. 2011 20:08
Re: Logika věci
myslíš že neznam 12 nebo 24 hodin v praci víkendy volný?? co to je?? a s rodinou se podivam 1 do roka k moři víc volna taky nemám(možná pár jedno deních výletů)ale co ti tu budu vykládat co dělám nebo ne.... málo kdo to má tak růžový jak by chtěl ... mě jenom štve že všichni co pracují pro stát, nebo takhle velkou firmu, jsi umí akorát stěžovat, ale přitom je maji jistý .... ;-)