Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Odbory TPCA odhlasovaly, že kvůli zvýšení platů chtějí stávkovat

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Odbory v kolínské automobilce TPCA odhlasovaly, že kvůli zvýšení platů půjdou i do stávky. O jejím vyhlášení ale zatím nerozhodly. Jednání s vedením automobilky pokračují, řekl ČTK předseda odborů Kovo při TPCA Ivo Navalaný.

Vedení firmy podle mluvčího Marka Hovorky mrzí, že se po pětiměsíčním vyjednávání nepodařilo dojít k dohodě, a to ani po řízení před nezávislým zprostředkovatelem, na nějž se odbory i firma obrátily.

Odboráři si referendem potvrdili, že většina z nich je pro vyhlášení stávky a trvá na zvýšení mezd o 1350 korun. Vedení firmy už dříve rozhodlo o zvýšení o 700 Kč. "Další jednání se uskuteční příští týden," uvedl Navalaný. Průměrný plat v dělnických pozicích v japonsko-francouzské automobilce byl do května 30.600 korun.

V uplynulých týdnech se v automobilce konalo referendum, kterým odbory zjišťovaly míru podpory stávky. Firma má přes 2400 stálých zaměstnanců, z nich hlasovalo 55 procent. "Z hlasujících bylo 97 procent pro stávku," uvedl Navalaný. Aby se stávka dala vyhlásit, potřebovaly odbory, aby hlasovala alespoň polovina zaměstnanců a z nich musely být alespoň dvě třetiny pro stávku. Zákonné podmínky tak odbory splnily.

Odbory TPCA vyhlásily v polovině června stávkovou pohotovost. Kolektivní vyjednávání v automobilce běží od konce ledna. Vedení firmy zvýšilo od června mzdy tarifních zaměstnanců o 700 korun, dalších 100 korun jim připadne s navýšením základny pro výpočet prémií a průměrná výše 13. platu, který byl zaveden místo firemního bonusu, stoupne o 4500 korun. To odboráři považují za nedostatečné, kromě navýšení tarifních mezd o 1350 korun chtějí zavedení směnného příplatku 450 korun. Se zavedením příplatku společnost souhlasí, navrhuje ale 300 korun.

Vedení automobilky v prohlášení uvedlo, že na rozdíl od odborů plně akceptovalo doporučení zprostředkovatele. Firma připomněla, že se s odbory už dříve dohodla na novém směnném režimu, společném řešení ergonomické zátěže, zvýšení víkendového příplatku nebo zavedení senior programu. "V otázce základních mezd a směnného příplatku odbory názor nezávislého zprostředkovatele nerespektují a požadují vyšší nárůst," uvedlo vedení společnosti.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
14. 7. 2016 08:44
Len nech stávkujú...
Až to automobilku naserie, všetku technológiu zbalí a odvezie niekam do Albánska...