Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ojetiny a exekuce: Klidně vám seberou auto

Tomáš Dusil
Diskuze (13)
Koupě ojetého vozu se může stát pověstnou noční můrou. A nemusí být na vině jenom fakt, že je kradené, bourané či ve špatném technickém stavu. Problém může představovat také exekuce.

Dnes je v módě půjčovat si peníze, je to totiž velice snadné. Stačí navštívit některý z peněžních domů či finančních institucí a během chvíle máte vytoužený obnos v kapse. A navíc je to skoro bez rizika, vždyť ti lidé v reklamě, co běží každý den několikrát za večer v televizi, se tak hezky usmívají. Přece na to nebudu šetřit, když to můžu mít hned. I to je často lidmi zmiňováno jako argument, proč si půjčit peníze, namísto toho, aby si nějaký čas takzvaně „odepírali od huby“ a na potřebnou věc naspořili.

Bohužel spotřebitelské úvěry mají mnoho stinných stránek. Když opomenu vysoké úroky, kdy si půjčíte řekněme 50.000 korun a za tři roky v konečném důsledku zaplatíte 80.000 korun, pak tím největším úskalím je platební neschopnost. Prostě když nemáte peníze na to, abyste dostáli závazkům uvedeným ve smlouvě a půjčku řádně a pravidelně spláceli. Do platební neschopnosti se může dostat úplně každý, a nesplácet závazky znamená časem se dostat do exekučního řízení. Že vám pak exekutor sebere všechno, jenom aby umořil pohledávku věřitele, je v tu chvíli jasné i chronickým zákazníkům úvěrových společností.

Je jich stále dost

V roce 2014 bylo v České republice nařízeno přibližně 890.000 exekucí. Při nich došlo k zabavování také tisíců automobilů, které dostaly specifickou žlutou nálepku. A tady začíná jádro problémů související s ojetinami. Mnozí z postižených se rozhodli takový vůz prodat, ačkoliv na to nemají oprávnění.

Jak vlastně poznat, že je prodávaná ojetina předmětem exekuce? Podezření by ve vás mělo hlodat už v případě, že je vámi vyhlédnutý vůz prodáván za výrazně nižší cenu. Majitelé vozidel v exekuci jsou také ochotní hodně cestovat, aby vůz prodali. Klidně za vámi přijedou na druhý konec republiky. I to je podezřelé, neboť tohle prodávající ojetiny běžně nepodstupuje. I tak to ale nemusí ještě znamenat, že prodávaný vůz je předmětem exekuce. K popsanému jednání se může chýlit také majitel vozu, jenž je po právní stránce pořádku. Stačí, aby se jednalo o neobvyklé vozidlo, za něž dotyčný požaduje více peněz.

„Pokud máte jakékoliv pochybnosti, spíše než na domněnky je lepší dát na fakta,“ říká k celé věci Petra Báčová. A dodává: „Zda je dotyčný v exekuci, si lze ověřit v Centrální evidenci exekucí.“ Zmíněný registr je volně přístupný veřejnosti a jde o jediný opravdu oficiální rejstřík, kde lze danou informaci získat. Provozuje ho Exekutorská komora ČR. „Nahlédnout do Centrální evidence exekucí může každý prostřednictvím internetu a to na stránkách www.ceecr.cz. Za jeden náhled zaplatíte od 6 do 60 korun, je ale nutná registrace. Jde to i bez ní a to za předpokladu, že navštívíte přímo Exekutorskou komoru ČR. Tady vám v úředních hodinách vystaví potvrzení, zda je dotyčný v exekuci, či nikoliv,“ říká k problematice exekucí Jiří Prošek, člen prezidia Exekutorské komory ČR.

Druhou možností, jak prodávajícího prověřit, je nahlédnout do insolventního rejstříku. Pokud by se navíc jednalo o právnickou osobu, lze využít také referencí lidí, kteří s ní vstoupili do obchodního styku.

Raději prověřuj, než důvěřuj

I v případě, že se budete držet výše popsaného způsobu a prodávajícího si prověříte, můžete naletět. „Někdy se stává, že na neplatiče je uvalena exekuce, nicméně ještě není zanesená v Centrální evidenci exekucí,“ říká Kateřina Procházková z portálu www.poradnaveritele.cz. V takovém případě je prakticky nemožné nenaletět.

S automobily, na něž je uvalena exekuce, mají zkušenosti také velké autobazary. „Měsíčně odmítáme vykoupit spoustu vozidel. Důvodem není jenom nevyhovující technický stav, nýbrž i nějaký právní problém v čele s exekucí či zástavním právem,“ říká k problematice ojetin v exekuci Tomáš Svoboda z Auto ESA. A dodává: „Každý rok investujeme do prověřování vozidel přibližně deset milionů korun. Díky tomu si můžeme dovolit poskytovat našim klientům záruky vrácení peněz v případě, že by se u zakoupeného vozu právní problém vyskytnul.“

Jeho slova potvrzuje také Karolína Topolová z AAA Auto: „S fenoménem exekucí se setkáváme již řadu let. Vzhledem k tomu, že si auta kupujeme do našeho vlastnictví, se snažíme tomuto problému věnovat velkou pozornost.“

Bohužel ani zmíněná autocentra nemají v zásadě jinou možnost, než vůz prověřit v Centrální evidenci exekutorů. Je jasné, že pokud od nich koupíte vůz v exekuci, budete mít určitě jednodušší vyjednávací pozici ohledně vrácení peněz. Navíc je zde ještě jeden rébus a tím je skutečnost, že soudní výlohy či daňové exekuce ve zmíněném registru vedeny nejsou. Ale to se již dostáváme na hodně tenký led.

V minulosti si také mnoho lidí způsobilo zbytečné starosti tím, že dlouho odkládali přepis vozidla v registru motorových vozidel. „Soudní exekutor vychází vždycky z oficiálních údajů. Novému vlastníkovi tak zmíněný odklad v přepisu vozidla způsobil někdy i zbytečné starosti s prokazováním, že vozidlo už je jeho majetkem,“ doplňuje Jiří Prošek.

Tento neduh vyřešila nedávná novelizace zákona O podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, platná od 1. ledna 2015. Ta již v zásadě vylučuje takzvané polopřevody, tedy stav, kdy bylo vozidlo odhlášeno na původního majitele, nicméně nepřihlášeno na nového.

Fakt, že je vozidlo v exekuci právně znamená, že je zahrnuto do soupisu movitých věcí. Pokud takový automobil koupíte, je kupní smlouva neplatná. „Dlužník totiž nesmí v průběhu exekuce převádět majetek na jiné osoby. Výjimkou je pouze případ, kdy se převod realizuje se souhlasem věřitele a soudního exekutora,“ vysvětluje podstatu věci Prošek. „Kupní cena se v takovém případě platí přímo exekutorskému úřadu a je následně použita na úhradu dluhu,“ dodává Prošek. K tomu je ale třeba se nejprve domluvit se soudním exekutorem na skutečnosti, že vůz prodáte samostatně mimo exekuční řízení. Přitom musíte mít souhlas kupujícího.

Něco jiného je, pokud se chce dlužník zbavit svého vozidla bez vědomí věřitele, soudu či soudního exekutora. Takové jednání je kvalifikováno jako trestný čin poškozování věřitele, nebo podvodu. Dlužník inkasuje peníze za automobil, o němž ví, že jej nemůže legálně převést na jinou osobu.

Jiným právním problémem, s nímž se může kupující ojetiny setkat, je zástavní právo. Že je na vozidlo uvaleno, je evidováno v Centrálním registru vozidel.

Pár rad na závěr

Nejlepším způsobem, jak se vyhnout nákupu ojetiny zatížené exekucí, je prověřit si prodávajícího v Centrální evidenci exekucí. Nicméně, v praxi to často chodí jinak. Znáte to: chcete koupit vůz, kterých třeba moc není, zájemců je hodně a času málo… Nicméně u dražších novějších ojetin, kupovaných od soukromníků bychom zmíněnou proceduru určitě nepodceňovali.

Sice ani ta nemusí zaručit, že nenaletíte, nicméně ve většině případů přinese hodnotné plody. Samozřejmě větší jistotu představuje nákup staršího vozu u známých prodejců ojetin. Nicméně v konečném důsledku je na každém, kde a jakým způsobem svůj budoucí vůz koupí.

Tomáš Dusil
Diskuze (13)
10. 6. 2021 12:52
Dluhy do hrobu
Koukám, že plno lidí asi , ani neví, že si na internetu vůbec něco mohou o dluzích zjistit. To je mi to ale velké překvapení. Já jsem třeba narazila na jednom webíku na https://exekuce-dluhy.cz/…ejstrik-exekuci/ a myslím si, že tohle by měl znát úplně každý. Vždyť téměř neustále něco od někoho kupujeme. To by bylo, abychom si na ty věci nedávali příště pozor.
6. 11. 2020 23:09
Dluhy
Takové dluhy mohou být opravdu velký problém a to si ani často nedokážete představit jaký. Určitě mi nedává moc velkou logiku to, že si někdo v exekuci půjde koupit auto, místo toho, aniž by si daný problém vyřešil :) Je fajn se občas podívat na nějaké stránky, kde se dá zjistit, zda nemáte někde nějaký problém. Třeba https://www.financnipomocnik.cz/…tit-sve-zaznamy/
15. 9. 2015 12:54
Re: Riziko
No a od července si člověk musí dávat bacha i na auto v polopřevodu. Takže účast majitele je určitě nutná, nebo minimálně ověření o zaregistrování auta. Pokud chcete jít do bazaru tak radši do nějakého většího, kteří auta odkupují a ne jen přeprodávají, tam by jste mohli naletět lehce.
13. 9. 2015 22:35
inzerátxbazar
Také nejsem velký fanda inzerátů a preferuji bazary, hlavně když přijde na výkup. Zavezu auto do Áček a mám klid, nemusím se s nikým hádat a strachovat se, že rána budu mít auto zpátky s nějakou stupidní výmluvou.
25. 6. 2015 16:12
Re: PROOOOOČ ???????
No osobne nechapu jak nekdo muze kupovat od soukromnika, prave z duvodu mozne zatizenosti vozu exekuci. Pochybuju ze by v bazarech mela byt takova rizikovost s timto problemem. Kdyz jsem pred 2 roky prodaval Megana do Acek, prekontrolovali snad uplne vsechno, takze by exekuci urcite taky nasli....