Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Omlazená Kia Optima míří do Ženevy. I se dvěma novými motory

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
Kia Optima prošla faceliftem, což se kromě drobných změn exteriéru a interiéru podepsalo i na motorové paletě. Všechny novinky uvidíme pohromadě na ženevském výstavišti.

Automobilka Kia na nás v nedávné době vychrlila hned několik zajímavých novinek. Uvedla městský crossover Stonic, vydařenou vlajkovou loď Stinger a nedávno ukázala prodejně úspěšný Ceed. Tím ale aktualizace modelové řady nekončí, faceliftu se dočká model Optima v obou variantách, tedy sedan i kombi.

Vedení Kia Motors Europe je s vývojem Optimy nadmíru spokojeno. Vždyť v loňském roce zaznamenal model růst prodejů z 9600 na 16.800 kusů. Podle Michaela Cola, výkonného ředitele Kia Motors Europe, je vůz jedním z klíčových pilířů značky v Evropě. Jistě pomáhá i široké spektrum nabídky, auto seženete nejen ve dvou karosářských provedeních, ale sáhnout můžete i po výkonné verzi GT či variantě s plug-in hybridním pohonem.

Změny mezi pohonnými jednotkami jsou nejhlavnější novinkou omlazovací procedury. Součástí motorové palety se nově stává šestnáctistovka CRDi s přímým vstřikováním common-rail, která nahrazuje současnou sedmnáctistovku (104 kW). Nové jednotce s výkonem 100 kW a 320 N.m točivého momentu nechybí selektivní katalytická redukce, což společně s dalšími opatřeními zajišťuje plnění emisní normy Euro 6d.

Další motorovou novinkou je 1,6litrové T-GDI s výkonem 132 kW. Stává se tak novým benzinovým mezičlánkem jednotek 2.0 CVVL (120 kW) a dvoulitrového T-GDI (180 kW), které se ale páruje výhradně se samočinnou převodovkou a nejvyšším provedení GT.

Připraven je i přepracovaný ovladač jízdních režimů, jenž disponuje možnostmi Eco, Comfort, Sport a Smart. Záleží jen na řidiči, jestli zrovna preferuje úsporu paliva, nebo hbitou akceleraci. Inteligentní režim je pak navržen tak, aby předvídal a volil mezi jednotlivými možnostmi na základě aktuálního chování řidiče a podmínek na silnici.

Nejde ale jen o motory, designových změn se dočkala kabina i exteriér. Přepracované jsou oba nárazníky, zadní LED světlomety či mlhovky. Maska v podobě tygřího nosu zůstala, má ale lesklejší povrch, jenž má tvořit sofistikovanější vzhled. Optimu můžete nově pořídit v červeném odstínu Runway Red a obout ji na kola o 16, 17 či 18 palcích.

Uvnitř pak facelift rozeznáte díky jinému volantu a široké škále dostupných materiálů a barev. Nechybí možnost osvětlení kolem palubní desky až šesti různými barvami, které lze zároveň přiřadit k výše popsaným jízdním režimům.

Kia si dává záležet i na bezpečnosti. V autě nechybí vyspělý asistent pro hlídání únavy řidiče. Automobilka pro to má své odůvodnění, podle nedávného průzkumu totiž může únava za čtvrtinu všech smrtelných dopravních nehod na evropských silnicích. Optima disponuje i protikolizním systémem s rozpoznáváním chodců či pomocí při řízení v jednom jízdním pruhu.

Omlazenou Optimu si prohlédneme již za pár dní na blížícím se autosalonu v Ženevě. Sedan i kombi dorazí na automobilový trh ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Samozřejmostí je lukrativní záruka na 7 let/150.000 kilometrů.

Stanislav Kolman
Diskuze (12)
Avatar - removed
28. 2. 2018 10:20
Re: 1.6TGDI
máš recht, "lukrativní" ve svém významu a tak, jak ho vnímáš... musím ti dát za pravdu
27. 2. 2018 15:41
Re: 1.6TGDI
Celkovo podareny facelift, i ked silnejsia nafta tomu chyba. Som zastanca benzinu ale v tejto triede vladne diesel, predaje by isto stupli s dvojlitrom alebo dvadvojkou co je v sportage a sorente, ked ich nepridali asi bude ozaj pravda ze sa tam nevpracu. I ked - co tak vyssia kapota so subaru dierou na vrchu? :-P
Avatar - _Karel_
27. 2. 2018 15:33
Re: 1.6TGDI
Mi ten interiér vůbec přijde trochu retro, ale líbí se mi to.
Avatar - 3_diamanty
27. 2. 2018 14:37
Re: 1.6TGDI
suhlas.. o tej 1,6tgdi ako ideal do optimy som sa uz popisal dost... lebo GT verzii sa preda ako safranu... otec rodiny proste nepotrebuje 250 koni ale ak nechcel dizel tak mal v optime kusok smolu.......tak konecne :yes: .. ale aj ta nova 1,4 tgdi by mi tam pasovala... kia to postupne doladuje.. a ja sa kludne vsadim ze aj ta 1,4 tgdi tam casom pride ako zaklad ... mozno ale az v dalsej generacii :yes:
Avatar - 3_diamanty
27. 2. 2018 14:30
prosby vyslisane
180 kw v GT je krasnych ale optime chybalo aj nieco "dostupnejsie" ... ta 1,6tka tgdi bude ideal... co som sa namodlil a naprosil ;-) ... parada .. tak predsa logika tu a tam v autach este funguje .... presne to tgdi 1,6 som tam chcel vidiet... a podla mna ako slusný zaklad by optime slusal aj ten 104kw novy 1,4tgdi z i30 a ceedu... ved mozno opat mozno casom sa dockame... kedze kia vie prekvapit .. optima je coraz doladenejsia a flexibilnejsia ... v danej triede coraz zaujimavesia volba :yes: