Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Adam se představí na autosalonu v Paříži

David Bureš
Diskuze (0)
Název nového nejmenšího Opelu je už známý, tvary jeho karoserie zůstávají ukryté pod kamufláží.

Opel oficiálně zveřejnil jméno svého dlouho očekávaného miniauta, nebude to ani Junior, ani Allegra, nýbrž Adam. Automobilka tím nenápadně připomíná svého zakladatele, který se jmenoval Adam Opel.

Z prvních propagačních materiálů je patrné, že Adam zacílí hlavně na mladé zákazníky. Opel totiž mimo jiné vydal dva komiksy, ve kterých zopakoval některé důležité informace o tomto vozu.

Adam bude mít třídveřovou karoserii, uvnitř bude místo pro čtyři osoby, na délku bude vůz měřit zhruba 3,7 metru.

Automobil bude zákazníky lákat především svým designem a širokými možnostmi individualizace. V nabídce bude například rozsáhlá paleta laků.

Adam určitě nebude tím nejlevnějším miniautem na trhu, už dříve vedení Opelu naznačilo, že vůz rozhodně nebude jen levnější verzí Corsy. Hlavními konkurenty Adama mají být VW Up!, Toyota iQ a Fiat 500.

Automobilka také říká, že Adam bude zcela novým vozem. Je tak otázkou, zda bude používat novou platformu, nebo zda bude postaven na zkrácené platformě Corsy, jak se spekuluje. Pod kapotou vozu se nicméně mají objevit nové motory, které koncern General Motors (do nějž Opel patří) vyvíjí společně s čínskou automobilkou SAIC.

O samotném názvu Opel prohlašuje, že je krátké, není moc sladké, zní robustně a technicky, navíc je snadno zapamatovatelné. Názvy modelů Opel až na výjimky končí na písmeno A, Adam bude jednou z takových výjimek, údajně kvůli tomu, že bude tak odlišný.

Přestože Adam bylo křestní jméno zakladatele této automobilky, Opel tvrdí, že jméno neodkazuje na specifickou osobu. O pojmenování Allegra pak Opel říká, že je pro takové auto příliš nudné. Junior byla zase jen přezdívka používaná při vývoji tohoto automobilu.

Výstavní premiéra Opelu Adam proběhne na podzimním autosalonu v Paříži. První exempláře k zákazníkům zamíří na začátku roku 2013. Opel chce ročně vyrobit až 100 tisíc Adamů.


David Bureš
Diskuze (0)