Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Adam: První živé dojmy (doplněno video z výstaviště)

Diskuze (25)
„Metropole nad Seinou“ přivítala novou stylovku určenou do městského provozu.

Opel v Paříži sází všechno na jedinou hvězdu: stylové městské mini jménem Adam. V segmentu nejmenších aut zatím německé automobilce chyběl regulérní zástupce, zákazníky o vůz menší než Corsa lákala jen Agila. Na rozdíl od ní má Adam konvenční stavbu karoserie a pouze tři dveře.

Inspirací pro nový model byl mimo jiné úspěch novodobého Fiatu 500. Nejmenší Opel proto místo nízké ceny a jednoduchého pojetí vyznává orientaci na styl a individualizace. K tomu slouží tři rozdílné balíčky: Jam, Glam a Slam. Každý má vlastní design kol, nabídku barev karoserie a kontrastních prvků – lišty v masce chladiče, střechy a zrcátek nebo palubní desky. K tomu se přidávají designové polepy nebo prvky s logem OPC. Prý lze celkem vytvořit až milion různých konfigurací.

Adam měří na délku 3,7 metru. To je o 15 cm více než už zmíněný Fiat 500, ale stále o pořádný kus méně než Corsa. Přesto se novinka snaží vypadat dospěle, takže má velká kola (průměr až 18 palců), široký postoj a designové prvky inspirované Astrou GTC.

Na živo všechny triky skvěle fungují, ovšem s jednou výjimkou: kombinace vysoké prosklené plochy, masivního sloupku a krátkého zadního převisu znamená, že záď Adama působí seseknutým dojmem.

Po otevření dveří vykoukne interiér navržený v podobném stylu jako u Audi A1. Horizontálně orientovaná palubní deska Adamovi sluší, stejně jako tříramenný volant. Multimediální výbava se soustřeďuje na dotykovou obrazovku IntelliLink, bohužel umístěnou docela nízko. Opel si dal záležet na kvalitě zpracování i designu detailů (např. ovládací panel klimatizace). Najde se i pár machrovinek, třeba strop pokrytý diodami, které napodobují hvězdnou oblohu.

Díky nízké spodní hraně oken je z místa řidiče dobrý výhled. Řidič a jeho spolujezdec (či řidička a spolujezdkyně) si nemohou stěžovat ani na nabídku prostoru – i zde platí příměr k Audi A1. Kabina široká 140 cm nechává dostatek místa pro dva.

Daní za to je spíš pohotovostní pojetí dvojice zadních míst. Krátké sedáky, krátká loketní opěrka na boku a hlava zasunutá mezi střechu a dveře zavazadlového prostoru – to nejsou ideální podmínky pro delší cestování.

V krátké karoserii nezbylo ani moc místa pro zavazadla. Přesný objem zatím neznáme, mnohem víc nám ale vadí jiná věc, kterou jsme kritizovali už u Škody Citigo. Totiž kryt zavazadlového prostoru se musí odklopit ručně a hlavně zase sklopit zpátky.

Adam se dostane do prodeje počátkem roku 2013. Na výběr budou tři benzinové motory známé už z Corsy: 1,2/51 kW, 1,4/63 kW a 1,4/74 kW.

Video se připravuje ...

Diskuze (25)
Avatar - Bubáq
30. 9. 2012 13:07
Pozoruhodná diskuse!
Je zajímavé, že ani jeden z přispívajících se nezeptal na názor k tomuto vozu toho, komu je Adam především určený. A přitom všichni se mohli napřed zeptat: mámo, líbí se ti tohle auto? (stará, ségra, lásko, ...). A tak se i v tomto případě hromadí spousta názorů, které vlastně nemají žádný zvláštní smysl. Mohlo vás přece napadnout, že opel se zeptal napřed žen, jak by miniauto do města mělo vypadat. A protože jsem se zeptal, vyšel mi z miniankety tento výsledek: líbí 6x, nelíbí 0x, lepší než 500 4x. A jméno Adam pro "dámské auto"? 100% úspěch! A je to!
Avatar - gld
28. 9. 2012 08:27
Re: Adame stylovým mini se nemůžeš stát, tím se musíš narodi
S tým kadetom súhlasím. Moderná interpretácia by mohla vyzerať výborne. No také autá sa dnes nenosia. Dvojdverový fastback? Dnes? Nehrozí.

Prípadne ak chcel opel novú štýlovku, mohol oživiť napríklad calibru. Touring coupe so základom v insignii. To by nemuselo byť márne..
Avatar - gld
28. 9. 2012 08:24
Re: vlastne napady dosli?
Elektromobily a ostré hot hatche...to sú tí správni ťahúni predajov >:-[]

Neviem čo všetci máte proti oplu adam. Pod 4 metre sa ťažko vymyslí niečo iné ako

1. krabica
2. bublina
Avatar - Pekelná Micinka
28. 9. 2012 01:25
Re: 4 procentni auti
Nedělám to rád, ale vzhledem k tolika odsuzujícím hlasům na adresu tohohle auta, ti musím dát :yes:
27. 9. 2012 23:45
Karikatura Fiatu 500
Já Opelu opravdu nepřeju nic zlého, ale obávám se, že Adam není to pravé ořechové - autu naprosto chybí vlastní charakter - při pohledu na něj se člověku okamžitě vybavuje Fiat 500 říznutý Audi A1... Copak nemohli přijít s nějakým vlastním nápadem? Já vím, je jasné, že to Opelovi designéři měli mnohem těžší, když nemohli použít cestu retrodesignu jako u VW, Fiatu nebo Mini, ale takto Adam opravdu působí neoriginálně a jaksi marketingově upoceně a prvoplánovitě. A jak už tady někdo řekl - poměr vnějších a vnitřních rozměrů nejnovější generace Opelů (Insignia, Astra) je zoufalý a vypadá to, že stejný problém má i Adam. Doufejme, že taky nebude trpět stejnou nadváhou, jako jeho větší a starší sourozenci...