Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Astra se chlubí nízkým součinitelem odporu vzduchu

Michal Fokt
Diskuze (22)
Přicházející Astra se stane vozem s jednou z nejaerodynamičtějších karoserií v kompaktní třídě, její cd má hodnotu slušných 0,285.

Automobilky dnes tvrdě bojují o každou deci spotřeby a krom dalšího postupného vývoje pohonných jednotek se stále více zaměřují i na další oblasti, aerodynamiku nevyjímaje. Opel nyní přichází s informací, že i při vývoji nedávno představené Astry 2016 hrála významnou roli též aerodynamika. Německým inženýrům se povedlo u hatchbacku docílit součinitele odporu vzduchu Cd=0,285, což patří v dané kategorii k nejlepším výsledkům.

Na špičce současného segmentu C by měl být podle dostupných informací Mercedes-Benz A s cd=0,27, zatímco Honda Civic se má této hodnotě hodně přibližovat. Na 0,277 se dostala Toyota Auris a 0,28 vykazuje Volkswagen Golf a Mazda 3. Klíčové pro aerodynamiku Astry je zakrytování spodní části vozu, pozvolně klesající linie střechy zakončená křidélkem a C sloupek se speciálními hranami, pomáhajícími usměrňovat proud vzduchu.

Opel nás na příchod nové Astry připravuje velice důkladně. Byli jsme již mimo jiné seznámeni s novými turbomotory, sedadly, světlomety, takže to vypadá, že GM věnoval konečně kompaktnímu evropskému modelu tolik pozornosti, kolik si zaslouží a kolik potřebuje, aby obstál zejména proti Golfu a Focusu.

Michal Fokt
Diskuze (22)
14. 8. 2015 12:42
Pozor nejhorší prodejce
CAR FOR YOU - Tuklaty 186, Úvaly u Prahy, 250 82
Nejhorší prodejce jakého jsem poznal, kupte si auto jinde!
Od 30. 3 .2015 kdy jsem vrátil vůz, samé výmluvy a několik termínů o zaplacení, ke kterému doposud nedošlo. Rozmyslete si kde auto kupujete!!!
6. 8. 2015 12:20
Re: Hmm, pokud je to ale cena za obyvatelnější interiér - ta
O.K., a...? Čo tým chcel básnik povedať?
6. 8. 2015 10:44
Re: 0,285 je nejhorsi ze vsech jmenovanych aut :-)
Na druhou stranu Golf prodas jako ojety hned, Astru budes prodavat tydny a jeste za min penez.
6. 8. 2015 09:42
Re: Marketing
Když testovali Passat - ten současný, úžasně odlehčený (podle tiskových zpráv) tak mu taky naměřili o 140 kg víc.
Avatar - Bubáq
6. 8. 2015 09:05
Re: Marketing
Tak na marketingové podvody je možné se ptát Fordu: když praskla bublina s jimi uváděnými poh. hmotnostmi nového Mondea, byl to opravdu šok. Opela takto na švestkách ještě nikdo nenachytal a myslím, že i jimi uváděná hodnota koeficientu odporu vzduchu je dost realistická. Nemá pak smyslu porovnávat auta různých rozměrových tříd: každá má pro snížení odporu vzduchu jiné podmínky (lepší mají dlouhá auta). Takže pro Astru platí srovnání s Golfem (-) a s Mazdou 3 (-).