Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel GT Concept odhaluje svůj atraktivní interiér

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Opel zveřejnil novou sadu snímků kupé GT Concept, jejichž prostřednictvím představuje tradiční a zároveň futuristický dvoumístný interiér.

Opel odhalil podobu i techniku kupé GT Concept již koncem letošního ledna, ale interiér zůstal tehdy tak trochu stranou a automobilka z Rüsselsheimu jej odhaluje až nyní je několik dnů před zahájením autosalonu v Ženevě, kde se odehraje výstavní premiéra tohoto vozu.

Opel GT Concept má představovat vůz snů a tomu vedle atraktivních linií odpovídá i provedení interiéru. Ten na první pohled působí poměrně tradičním dojmem, což podporuje především dvojice anatomických sedadel spolu s vysokým středovým tunelem a siluetou palubní desky. K nalezení ideální řidičské pozice pak slouží elektricky stavitelné pedály a volant.

Designéři se při návrhu interiéru sice inspirovali původním GT z přelomu šedesátých a sedmdesátých let, na nějž odkazuje především trojice ramen volantu a tvar přístrojového štítu, ale tím veškeré připomínky minulosti končí a následuje výlet do budoucnosti.

Opel již při lednovém odhalení konceptu zmiňoval, že vnější zpětná zrcátka jsou nahrazena kamerami, jejichž obraz se promítá na dvojici obrazovek v interiéru. Nyní toto řešení naplno odhaluje prostřednictvím snímků, na nichž je vidět, že tyto obrazovky jsou umístěny do středů tubusů na koncích palubní desky z kartáčovaného hliníku, v místech kde jsou tradičně umístěny výdechy ventilace.

Palubní deska a přístrojový štít pak vedle použitých materiálů a plovoucí konstrukce zaujmou i absencí klasických tlačítkových ovladačů a bližší pohled odhalí, že dvojice tubusů před řidičem neukrývá analogové přístroje, ale jsou v nich umístěný displeje, které doplňují centrálně umístěnou obrazovku.

Řidič má všechny funkce od ventilace až po multimediální systém přístupné prostřednictvím hlasového ovládání a rovněž z centrálního touchpadu. Opel uvádí, že v konceptu je použito revoluční rozhraní HMI (Human Machine Interface), které je adaptabilní a vůz se díky němu sám přizpůsobuje osobě za volantem.

Opel GT Concept má v podstatě fungovat jako čtyřkolový přítel, s nímž lze komunikovat a on podle toho upraví teplotu a osvětlení interiéru, vybere vhodnou trasu cesty i hudbu podle aktuální nálady řidiče.

V případě přístrojového štítu Opel uvádí, že se jedná o evoluci systému použitého v konceptu Monza z roku 2013. Displeje ukryté ve dvojici tubusů mohou být podsvětleny různými barvami a zobrazovat různé informace trojrozměrně. Na levé straně jsou vždy uváděny otáčky motoru a rychlost jízdy, zatímco pravý displej umožňuje individuální nastavení, což znamená, že se zde mohou zobrazovat údaje z navigace, spotřeba paliva nebo hodnoty zrychlení.

Opel GT Concept se svým řidičem kromě displejů komunikuje i vlastním hlasem, který může používat i pro varování související s provozem v okolí vozu, kdy například upozorní na vozidla ve slepém úhlu.

K sympatickým detailům interiéru konceptu patří mimo jiné i navíječe bezpečnostních pásů, které svým designem odkazují na provedení červených předních pneumatik.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
19. 2. 2016 14:03
Zrcátka
Na těch obrazovkách u volantu bude jako něco vidět jo? Že to nebude fungovat ve shoršeném počasí je všem jasné, ale tady neuvidíte nic nikdy >:D
Avatar - white label
19. 2. 2016 13:42
Re: Asi uz jsem stary,
Vypadá to jak nějaký trenažer..., u kterého bych naopak pochopil třeba i tu absenci bočního vedení sedaček.
Avatar - Bully_
19. 2. 2016 13:18
Asi uz jsem stary,
ale atraktivniho nevidim nic. Jako koncept je to mozna docela zajimave, kam az sahaji moznosti soucasne techniky, ale tohle je dobre jenom tak pro dalsi dil videoserialu "ucime se ovladani gesty s Misou", nebo jak se ta zaba jmenovala :no: