Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opilý český kamioňák couval na britské dálnici, soud ho poslal sedět (+video)

Jan Mička
Diskuze (37)
Povolená hladina alkoholu v krvi je dvousečná zbraň. Dává sice řidičům více volnosti, ale zároveň také příležitost ji velmi snadno překonat.

Velká Británie je k řidičům, kteří si rádi občas dají po obědě nějaké to pivko, velmi tolerantní. Za volant tam můžete sednout, i pokud vám v krvi koluje až 0,8 promile alkoholu, což je jedna z nejvyšších povolených hladin v Evropě. Také u nás se v uplynulých letech živě diskutovalo o povolené hladině alkoholu v krvi a některé studie dokonce avizovaly, že z fyziologického hlediska nemá na řidiče vliv ani hladina 0,24 promile, přesto je ale alkohol za volantem v České republice stále tabu.

Povolenou hladinu alkoholu v krvi by jistě řada českých řidičů ocenila, je ale potřeba si uvědomit následná rizika. Policie by při jejím překročení byla neoblomná a vznikaly by akorát zbytečné hádky na dopravních odborech. Navíc i jedno pivo může na každého působit jinak. Už kvůli tomu je možná dobře, že za volant můžeme oficiálně sednout pouze s čistou krví, protože kdo nepil, nemá o svém stavu žádné pochybnosti. Kdyby si tak z toho vzal příklad „kamioňák“ z České republiky, jehož opilecké tažení skončilo na dálnici M6 v britském Staffordshiru...

K samotnému incidentu, který zachytily kamery a vy jej díky tomu najdete v přiloženém videu, snad ani není třeba nic dodávat. Za volantem kamionu spediční firmy Eddie Stobart sedí šestapadesátiletý Čech František Formánek, který takto „nacouval“ zhruba osm set metrů. Přivolaná policie jeho jednání učinila přítrž, přičemž dechová zkouška potvrdila předpoklad vyšší hladiny alkoholu v krvi. Podle serveru birminghammail.co.uk odhalila provedená zkouška 93 mikrogramů alkoholu ve 100 mililitrech dechu.

Situace se stala 1. března, a pokud si myslíte, že řidič vyváznul pouze s pokutou, jste na omylu. Na konci téhož měsíce byl v Británii odsouzen k půlročnímu vězení za nebezpečnou jízdu a 4 měsíce si odsedí za jízdu pod vlivem alkoholu. Na rok také přišel o řidičák a pro jeho obnovení bude muset znova složit zkoušky. Zaměstnavatel se od jeho chování distancoval a okamžitě jej propustil. S výší uloženého trestu souhlasí i provozovatel dálnice, který úzce spolupracuje s dálniční policií. I proto byl opilec zpacifikován během chvíle.

Jan Mička
Diskuze (37)
Avatar - white label
15. 4. 2016 20:44
Re: czechoslovakia?
Jediný určitě nejsi..., zřejmě se k tamní policii zatím nedostala informace o rozdělení někdejšího Československa. ;-)
15. 4. 2016 20:11
Re: nie je to cesky kamionak..
Já to slyšel používat (například známí ve Švýcarsku říkali Czechia), i když to nebylo oficiální.
15. 4. 2016 16:33
czechoslovakia?
..som jediný čo si to všimol?
Avatar - twistedTSD
15. 4. 2016 16:32
Re: nulová tolerance alkoholu
Tolerance by měla být do nějakých 0.24 promile, po tuto hodnotu je požití alkoholu neprůkazné.

Ne že bych si to vykládal tak, že jedno pivo je ok. Když už požiji nějaký alkohol, tak za předpokladu, že ten den řídit nebudu.
15. 4. 2016 16:30
czechoslovakia?
8-s