Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani Huayra Coupé: Barvy šampiona F1 pro stý kus na rozloučenou

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Co má společného monopost Lewise Hamiltona a model Huayra? Kromě pohonné jednotky od Mercedesu-AMG je to nyní i zbarvení. Alespoň v případě jednoho exempláře.

Za takřka sedm let historie modelu Pagani Huayra Coupé vznikl limitovaný počet 99 kusů. Na světě je už i předobraz jubilejního stého, který se zároveň stane definitivní tečkou za tímto automobilem. A jistě vás nepřekvapí, že takový vůz musí být něčím speciální.

Ve srovnání s ostatními sourozenci se na tomto autě dělalo podstatně déle. Italský výrobce úzce spolupracoval s budoucím majitelem dlouhých osm měsíců, aby dokázal vystihnout jeho požadavky do posledního detailu.

Huayra Coupé dostala detaily exteriéru i kabiny v barvách britského závodníka Lewise Hamiltona, respektive jeho závodního monopostu Mercedes. Zejména uvnitř si můžeme všimnout modré barvy na několika místech, od palubní desky po středovou konzolu. Jak je z přiložené galerie patrné, nejde o skutečné snímky hotového vozu, ale zatím jen virtuální zpracování.

Jen dodejme, že v útrobách pracuje šestilitrový dvanáctiválec dopovaný dvěma turbodmychadly, jenž byl společností Mercedes-AMG vyvinut přímo pro tento model. Pohonná jednotka disponuje výkonem 539 kW a 1000 N.m točivého momentu. Auto z klidu na stovku zrychluje za 2,8 sekundy a pokračovat může na maximálku 383 km/h.

Pokud vás kromě aktuálních projektů automobilky Pagani zajímá i budoucnost, vězte, že už se intenzivně pracuje na nástupci Huayry, který opět dostane motor pilovaný AMG. Navíc je přislíbeno, že se bude párovat s manuální převodovkou. Na programu společnosti je i stavba čistě elektrického vozu, toho se však dočkáme nejdříve ve druhé polovině příštího desetiletí.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)

Doporučujeme