Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papež František jde s dobou. Bude jezdit v elektrickém Opelu Ampera-e

Jan Mička
Diskuze (19)
Zbrusu nový elektromobil Opel Ampera-e si převzal papež František přímo ve Vatikánu od Karla-Thomase Neumanna, šéfa automobilky Opel. Vůz má dopomoci zbavit město CO2.

Městský stát Vatikán má pro příští léta jeden ambiciózní plán – chce se zcela oprostit od CO2. Tedy ne, že by jeho obyvatelé přestali vyprazdňovat plíce, pochopitelně se hovoří o spojení s automobily. Ty vypouštějí oxidu uhličitého více než dost, samotný Vatikán však má situaci ulehčenou tím, že není moc velký. S rozlohou pouhých 44 hektarů je zhruba stejně velký jako obec Závist, která se nachází asi dvacet kilometrů od Brna a žije zde okolo 140 obyvatel.

Významným krokem k dosažení cíle je používání automobilů na elektrický pohon, a kdo jiný by měl jít největším příkladem, než hlava katolické církve, papež František. Ten si v polovině tohoto týdne během konference zaměřené na životní prostředí a budoucí mobilitu převzal přímo ve Vatikánu zcela nový Opel Ampera-e, který na jedno nabití ujede až 520 kilometrů. Oficiální tiskové informace nehovoří o jakýchkoliv úpravách automobilu, lze jej tedy považovat za plně sériový bez dalších úprav na míru papeži.

„Jsme velmi hrdí na to, že jako Opel můžeme přispět k ambiciózním cílům Vatikánu,“ řekl Karl-Thomas Neumann, šéf automobilky Opel, který vůz papeži Františkovi předával.

Sluší se nicméně dodat, že pomyslné základy elektromobility ve Vatikánu položila již v roce 2012 automobilka Renault, která papeži Papež Benediktu XVI. poskytla model Kangoo Maxi Z.E. Předání se tehdy účastnil i Carlos Ghosn, šéf aliance Renault-Nissan. Vůz nebyl zcela sériový – prošel úpravami v karosárně Gruau, dostal elektricky výklopné schůdky nebo druhý pár křídlových dveří otevíraných proti směru jízdy.

Jan Mička
Diskuze (19)
Avatar - jozephko
2. 6. 2017 16:44
"Vůz má dopomoci zbavit město CO2"
Ja by som zase najradšej zbavil ľudí, ktorí chcú svet zbaviť CO2. :-)
Niektorým z toho CO2 už mäkne mozog. CO2 je náhodou veľmi užitočný a potrebný plyn. Je nutný pre rast rastlín. A mimochodom ľudia pri dýchaní vydychujú - CO2.
Najlepší spôsob - ak už niekto chce znížiť obsah CO2 v atmosfére, je výsadba nových lesov. Na druhej strane je dokázané, že ak je v atmosfére viac CO2 (napr. pred miliónmi rokov či dnes v uzavretom skleníku), tak rastliny rastú rýchlejšie a sú väčšie. CO2 je skrátka taký anabolický steroid pre rastliny...
2. 6. 2017 14:37
CO2 v přírodě
CO2 se vyskytuje v přírodě v různých lokalitách v různém množství. Je li ho více, tak ho přece spotřebují rostliny a projeví se to na o něco rychlejším růstu. Je li ho méně, tak ho prostě rostlinky nespotřebují. Nevím proč by něco jako CO2 měl člověk řešit. Respektive vím proč to řeší... Za vším hledej peníze.
2. 6. 2017 13:43
Re: Vůz má dopomoci zbavit město CO2
"..kolem Vatikánu postavit hermetickou kopuli.."
aby mohli kopulovat pod kopuli? >:D >:D BTW, do roku 2013 legální věk způsobilosti k pohlavnímu styku byl.... 12 let. ;-) Cirkev uz neni ta co byvala driv. :-!
Avatar - sargis
2. 6. 2017 12:12
ja viem
ze teraz je "in" robit si srandu z Cirkvi a papeza ale za seba poviem jedno - je mi ovela sympatickejsie toto gesto - hoci je len symbolicke a ekologiu nezachrani - ako gesto Trumpa a jeho odstupenie od klimatickej dohody.
2. 6. 2017 11:48
Re: Chudáku Ozzy
Věřící by byl kdyby věřil v nějakého Boha. On je nevěřící. Kdyby nevěřil ani na V8 ve Fabii tak by byl ateista.