Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Papežův Fiat 500L se prodal za dva miliony korun, čtyřnásobek běžné ceny

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Vozy slavných osobností obvykle mívají sběratelskou hodnotu a na aukcích dosahují vysokých prodejních cen. Ukázalo se to i na dražbě Fiatu po papeži Františkovi.

Fiat 500L, který papež František použil loni v září během návštěvy Filadelfie, se v pátek večer vydražil za 82.000 dolarů (2,05 milionu Kč). Oznámili to organizátoři, kteří dražbou otvírali místní výstavu automobilů. Dražba se konala právě ve Filadelfii a výtěžek z ní poslouží místní arcidiecézi na dobročinné účely.

Do dražby, která trvala pouhých 11 minut, se přihlásilo 19 zájemců z celé země. Vítěznou nabídku předložili Michael a Kate Chapmanovi, kteří v oblasti vlastní síť sedmi prodejen automobilů. Před jednou z nich vystaví i "papežův fiat".

Nový Fiat 500L se na americkém trhu prodává od 19.000 dolarů (v přepočtu 474.000 Kč), základní cena na českém trhu činí dokonce jen 288.000 korun. Cena, za kterou byl vydražen "papežův" Fiat, je tedy ve srovnání s modelem prodávaným v USA zhruba čtyřnásobná.

Devětasedmdesátiletý nejvyšší představitel katolické církve si vybral skromný vůz, aby dal najevo své znepokojení ohledně stavu životního prostředí i přání odložit lesk bohatství, který byl dlouho spojován s papežským stolcem.

Vydražený Fiat byl jedním ze šesti automobilů, které byly použity během papežovy loňské návštěvy Washingtonu, New Yorku a Filadelfie. Papež během návštěvy USA také využil služeb bílého Jeepu Wrangler, ze kterého žehnal davům na ulicích.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
1. 2. 2016 15:49
500L
No vlastníme 500L...nechce ho taky někdo za správnou cenu koupit.
zatím jsme po všech stránkách spokojení, ale pokud přece... >:D >:-[] ;-)