Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pátek třináctého: Pověry neznamenají větší smůlu

David Bureš
Diskuze (5)
Během letošního roku nás čekají ještě dva pátky třináctého, v dubnu a v červenci.

Německý autoklub ADAC zjišťoval, kolik nehod se stává na pátek třináctého. Zatímco v roce 2010 se v pátek 13. srpna nestalo výrazně více nehod než v jiných pátcích, o rok dříve byl počet nehod během pátků třináctého dokonce pod běžným průměrem.

V průběhu pátku 13. srpna 2010 se v Německu událo 912 dopravních nehod, při nichž byl někdo zraněn. Během jiných pátků se průměrně stalo 907 nehod, během kterých došlo ke zranění. Pátek třináctého tak byl v roce 2010 pátkem jako každým jiným.

Naopak v roce 2009 se v Německu stalo každý pátek v průměru 975 nehod se zraněním. Tři dny, kdy na pátek připadl třináctý den v měsíci, ale daly průměr 894 nehod. Dva z těchto tří pátků sice tehdy připadly na méně nehodové měsíce únor a březen, přesto ale statistika ukázala, že samotné datum enormní smůlu nepřináší.

Obecně jsou ale pátky dnem, kdy se z celého týdne stává nejvíc vážných nehod. V tento den se totiž na silnicích objevuje nejvíce automobilů z celého týdne. V Německu se v roce 2010 během pátků stalo průměrně o 150 dopravních nehod se zraněním více než v ostatních dnech.

V kulturní tradici střední a západní Evropy je pátek třináctého tradičně považován za smolný den. Chorobná obava z tohoto data se odborně nazývá paraskavedekatriafobie. Obvyklé vysvětlení se vztahuje k pátku 13. října 1307, kdy nechal francouzský král Filip IV. násilně zrušit řád templářů.

Zároveň je ale číslo 13 obecně považováno za nešťastné a pátek také. Tohoto čísla a dne se báli již raní křesťané, v pátek totiž začala velká potopa, na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus, třináct lidí se pak zúčastnilo Poslední večeře.

V jiných částech světa jsou ale zvyklosti odlišné. Italové se obávají pátku sedmnáctého, v Řecku, Španělsku a Jižní Americe se naopak bojí úterý třináctého.

David Bureš
Diskuze (5)
Avatar - MAP2009
13. 1. 2012 19:00
Opak je pravdou
Když mi bylo asi 20 byl jsem na motorce s klukama v itálii. Byl pátek třináctýho a já se večer lehce podroušenej poohlídnul po krásný šlapce, protože mi začala chybět naše krásná zem a teplý lidský dotek. Zaplatil jsem si ji na hodinku, nějak jsme si padli do oka a strávili spolu celou noc včetně snídaně a nakonec jsem to měl gratis. Takže o smůle v páte ktřináctého to jsou jen pověry. :yes:
Avatar - Guttalax
13. 1. 2012 11:01
Pátečky
;-) Já byl pátek 13-tého na STK a nikdo tam nebyl . Auto prošlo bez problémů. :yes:
Avatar - 3_diamanty
13. 1. 2012 09:29
ked stretnete nevybureneho nervaka
na ceste tak mate piatok 13teho aj v stredu 20teho ;-)

ved dnes je to samy stres zhon za kazdu prkotinu kazdy trubi plasi sa, predbieha za kazdu cenu v kopci v zatacke proste je to uz taka nasa slovenska diagnoza robit machra aj na srotoch ;-) a riskovat zivot seba aj inych pre nic za nic. Proste uchylka ;-)

najlepsi su ti v bmw starych vrciacich z roku 85 az 90, smrdi to huci to a stejne to nejde >:D len co narobi bordel
13. 1. 2012 09:10
To ja zase...
článek o ničem.Jak by mohlo datum zavinit více dopravních nehod?