Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Performance Data Recorder: Hi-tech telemetrie pro Corvette Stingray

Michal Fokt
Diskuze (0)
GM na výstavě elektroniky v Las Vegas představilo vychytanou telemetrii, jaká zatím nemá na trhu obdoby.

Zdálo by se, že na automobilové telemetrii už není co vymýšlet. Od doby, kdy koncem 80. let Honda poprvé přinesla monitorování činnosti motoru do formule 1, to stále jsou jen spousty čísel a grafů, do nichž je třeba nejprve proniknout, aby přinášely kýžené výsledky. V lepším případě se postupem času tyto údaje doplnily o grafické znázornění podélného a příčného zrychlení a další drobnosti.

Systém Performance Data Recorder, jenž právě General Motors představuje na výstavě elektroniky CES v Las Vegas, ale přináší radikální změnu komunikace řidiče se získanými telemetrickými daty. Patrně inspirováni počítačovými simulátory, doplnili inženýři GM ve spolupráci s Cosworthem telemetrii o kameru s vysokým rozlišením, která přiřazuje v reálném čase konkrétním telemetrickým datům i grafické zobrazení přesného místa na trati, kterého se informace týkají.

Výsledkem je videozáznam, které přesně dokumentuje, co se s autem v daném okruhu dělo a jednotlivá kola tak lze snadno porovnávat a zjišťovat, jak stopu a výsledný čas neustále zlepšovat. Záznam lze nahrát na SD kartu, umístěnou ve schránce před spolujezdcem nebo přímo do počítače, kde je lze následně pomocí softwaru Cosworth Toolbox analyzovat, popřípadě sdílet s podobě postiženými přáteli. GM má v plánu systém nabízet zájemcům o Corvette Stingray modelového roku 2015 za příplatek, cena však zatím nebyla zveřejněna.

Michal Fokt
Diskuze (0)