Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pět chronografů pro řidiče, které určitě neznáte. Když budou ty Vánoce...

Michal Fokt
Diskuze (12)
Heuer Carrera nebo Monaco, Rolex Daytona, Omega Speedmaster nebo Chopard Mille Miglia zná asi každý, ale zajímavé autařské kousky nemusí stát majlant.

Sportovní auta a hodinky k sobě neodmyslitelně patří. Hodinářské firmy si to velmi dobře uvědomují, tak jsou prodejny už dlouhá léta doslova přecpané nehorázně předraženými chronografy převážně švýcarských značek, inspirovaných světem motorsportu nebo sportovních vozů. Je to prostě imageová záležitost, vždyť kdo dnes, v éře chytrých telefonů, racelogiců a telemetrického softwaru vlastně potřebuje hodinky?

Ale pokud chcete ukázat, že jste "stylař", nemusíte nutně utrácet za chronografy statisíce, na internetu se dají seznat zajímavé historické kousky, s nimiž budete supercool, aniž byste museli svému kontu nějak výrazně odlehčovat. Pojďte se podívat, co "po bazarech" našel americký časopis Road & Track.

Seiko 7A28-7140 Bridgestone Motorsport

Seiko se stalo průkopníkem quartzových hodinek a ty byly v osmdesátých letech v řadě případů i filmovými hvězdami, ať už to bylo na svalnaté Arnoldově ruce v bijáku Commando nebo třeba na zápěstí neméně drsné Sigourney Weaver v Aliens. A právě quartzový strojek 7A28 z těchto hodinek, schopný jako první na světě ukazovat čas na analogovém číselníku, se objevil i v hodinkách Seiko 7A28-7140, připravených pro motorsportovou divizi Bridgestone. Seiko vzalo pouzdro z modelu Yachttimer a designérské studio Italdesign Giugiaro pro něj navrhlo "automobilový" číselník a větší tlačítka. Vznikla pouze 240kusová série, všechny modely dostaly povrchovou úpravu PVD a gumový tah. Raritkou jsou exempláře se žlutými sčítači - jedná se však jen o barevnou nestálost původních červených při dlouhodobém vystavení slunečním paprskům. To musíte mít!

Buler BMW Motorsport

Švýcarský Buler byl takovým "swatchem sedmdesátých let", profiloval se jako výrobce laciných plastových quartzových hodinek, které si však našly v roce 1979 cestu až k BMW Motorsport a to nejen ve formě polepů na závodních autech, ale i na zápěstí členů závodních týmů a fandů značky. Stylově do podkovy tvarované pouzdro s průměrem 42 mm a titankarbidovým povrchem (PVD) kombinovalo analogový číselník s digitálním. Srdcem hodinek byl strojek Tissot 2045, disponující funkcí stopek, duálního času, budíku a datumu.

Chrysler France Valjoux

Pokud nejste vyznavači quartzu, je tu jeden takový poněkud tajemný chronograf. Má kalibr ETA Valjoux 7733, není však známo, kdo hodinky pro francouzské zastoupení vyrobil, ale na tom nesejde, jde o krásné kousky, zhotovené v omezené edici pro dealerskou síť Chrysleru v šedesátých letech. Tento kvalitní kalibr byl použitý v celé řadě "autařských" hodinek, v tomto případě se ukrývá ve skromném 36mm pouzdře, ale zachraňuje to masivní korunka a dvě velká tlačítka stopek.

Fortis GM V6

V roce 1994 se objevil pod kapotou Opelu Omega vidlicový šestiválec X30XE od General Motors - třílitr s výkonem 153 kW, jenž si našel cestu i do Saabu 9000. A na počest tohoto V6 si evropská sekce GM nechala od Fortisu vytvořit speciální edici hodinek. Ty měly vodotěsné pouzdro a specialitou byla absence klasických ručiček, které nahradily dva rotující disky s motivem otáčkoměru a tachometru, přičemž na pozicích 12, 3, 6 a 9 byly umístěny ikony z přístrojové desky - indikátor zapnutých pásů, kontroly trakce, airbagu a ABS. Pod skleněným dýnkem se můžete kochat pohledem na automatický kalibr.

Renault Diver´s 60´s

Nejsem si úplně jistý, jestli jsou tohle ty správné hodinky pro autaře, pokud tedy co chvíli nekončíte s autem někde v rybníce, jedná se totiž o potápěčské hodinky s vodotěsností do 200 m a automatickým kalibrem ETA. Výrobce pouzdra je neznámý, stejně jako rok výroby, jenž je odhadován na 60. léta, jediným spojením s automobilkou je logo Renaultu pod dvanáctkou, používané v letech 1959-1972. No nevím, takové věci asi nebrat, pokud nejste vyloženě fanda značky s diamantem ve znaku.

Máte také své oblíbené hodinky do auta? Pochlubte se!

Michal Fokt
Diskuze (12)
5. 12. 2016 11:55
Re: Hodinky,
I ne zrovna mainstreamoví. Třeba Sinn ti v téhle cenové dá dobré hodinky. Z mého pohledu je jedinou slabinou zdobení strojku, protože mívají průhledné dno. Za ty peníze nemůžeš mít všechno, ale je to škoda.

Kultovní bývají drahé. Filmaři většinou nešetří a v motorsportu je peněz dost.
5. 12. 2016 11:34
Re: Hodinky,
Na druhou stranu, v téhle cenové je to celkem jedno (myslím nové; nevím, za kolik se prodávají tyhle historické kousky). Když teď pominu, proč bych si měl kupovat hodinky se značkou automobilky, pokud to není něco zvláštního.
Avatar - fOE
5. 12. 2016 10:53
Re: Hodinky,
S tim nesetrit bych to uplne nehrotil, je spousta zajimavych mainstream vyrobcu co dodaji slusnou kvalitu a zpracovani i v cenach 10-30k za automaty. Ikdyz pravda, nenapadnou me jedine "ridicske-kutlovni" ktere by sli za takovou cenu.
Ad BMW, Porsche a jine hodinky, souhlas. >:D
Avatar - Dinar
5. 12. 2016 09:42
Hodinky,
jediný šperk pro normálního chlapa, proto nešetřit! Chápu, že ne každý má pár set tisíc na hodinky, ale i tak raději jedny a pořádné, než nějaké pokusy o "styl" viz. ukázky v článku. Třeba zmíněná Monaca se dají v jednoduchém designu pořídit už kolem 60 tis. Z mého pohledu není nic trapnějšího, než hodinky se značkou automobilky.
"Co to máš na ruce? Renaulty!" Uff... :*) >:D
Avatar - Belo13
5. 12. 2016 08:07
Re: Z hodinek
to je prirucna atomova bomba?