Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PKN chce na pumpách Benzina stanice pro elektromobily

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Na českých čerpacích stanicích se setkáme také s nabíječkami pro elektromobily. Rozvoj má v plánu polská rafinerská skupina PKN Orlen.

Polská rafinerská skupina PKN Orlen, která je majitelem českého holdingu Unipetrol, plánuje na svých čerpacích stanicích v Polsku a Česku rozvoj rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. Sdělil to mluvčí Unipetrolu Mikuláš Duda bez dalších podrobností. V Česku patří do koncernu přes 330 čerpacích stanic Benzina.

"Pro otevření pilotních dobíjecích stanic v Polsku a v České republice se provádějí analýzy a konečné rozhodnutí bude vydáno do konce tohoto roku," uvedl Duda. Orlen uvedl, že rozvoj je možný díky spolupráci skupiny s americkým výrobcem elektromobilů Tesla. Plné nabití baterie automobilu má trvat 75 minut a má vystačit na 460 kilometrů.

Orlen projekt spouští v Německu, kde do konce srpna plánuje dobíjecími stanicemi Tesla, které jsou podle Dudy v současnosti nejrychlejšími dobíjecími stanicemi na světě, osadit stanice v Grimmenu a Uckerfelde poblíž německo-polských hranic.

Podle údajů z konce dubna je v Česku nyní kolem 80 nabíjecích stanic pro elektromobily, 15 z nich je rychlodobíjecích. Nejvíce, přes 40, jich provozuje energetická skupina ČEZ, následovaná Pražskou energetikou. Zájem o elektromobily v posledních letech roste a podle odhadů odborníků by jejich počet do konce roku měl stoupnout na 1000. Elektromobily nabízí například Volkswagen, Peugeot, Nissan, BMW, Audi nebo Kia.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (29)
Avatar - Kobler
10. 7. 2015 00:36
Re: super
No ja bych řekl, že Leaf má problém spíš se vzhledem... >:D
9. 7. 2015 17:34
Re: Nabíjecí stanice u Benziny.
u Tesel je to v cene, vpodstate si pocitaj v kupni cene $2500, nebo aspon to tak bylo, u levnejsich Tesel se to dalo za tyhle penize dokoupit, a vzhledm k tomu za kolik maj jako burzovni odberatel elektrinu a ze velkou cast te elektriny vyrabej jejich solarni farmy (i v EU), tak za tech $2500 maj vpodstate predplaceno asi 60000kw elektriny za kazdy prodany auto, u modelu s 85kW baterkou je to asi 700x plne nabiti z nuly, realne tedy tak 1000-1100 beznych nabiti u Superchargeru

tohle ma Musk celkem dobre spocitane a asi na tom nijak netrati
Avatar - CHerokee
9. 7. 2015 17:13
Re: Nabíjecí stanice u Benziny.
A kdo ten proud zaplatí? ;-) Nic není zdarma.
Avatar - CHerokee
9. 7. 2015 17:12
Re: super
No hlavně ta kapacita baterek po dvou zimách.... :-)
9. 7. 2015 15:40
Re: Nabíjecí stanice u Benziny.
mam dojem ze se psalo ze by na Superchargerech meli dobudoucna moct dobijet i jine znacky (jednani snad s BMW a Nissanem/Renault), ovsem jen Tesly zadarmo, a asi jen ty drazsi Tesly

i tak ale asi cena za dobijeni nebude nijak ukrutna, ta stava je tusim stoji v prumeru celosvetove okolo 10-20 centu za kW, takze nekdo kdo by tam dobijel rekneme auto s 50kW baterkou, tak kdyby tam nechal treba 10-12 euro, tak by na mem jeste porad asi 2-6 euro vydelali :-)