Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Platformy vozů Mercedes-Benz se možná objeví v nových Aston Martinech

Jan Mička
Diskuze (0)
Partnerství Mercedesu a Aston Martinu se v budoucnu prohloubí. Angličané již pokukují po německých platformách pro své nové vozy.

Pokud si dobře vzpomínáte, v této oblasti již partnerství mezi oběma značkami proběhlo. Datuje se od roku 2009, kdy se na autosalonu v Ženevě představil koncept SUV Aston Martin Lagonda, který sdílel společný základ s Mercedesem GL. Současné informace jsou trochu odlišné, leč na stejné vlně. Přepracovaná Lagonda se dostaví v roce 2017, ovšem na platformě třídy M. Nápad by se mohl rozšířit i pro další modely britské značky. V praxi to znamená, že například další Aston Martin Vanquish vyjede na podvozku třídy SL.

Sdílení pohonných jednotek je plánováno kvůli nepřiměřeným daním za motory s vysokým objemem. Třeba v Číně na ně uvalili rovnou 100%. Sazba se samozřejmě může během let měnit, při prodeji okolo 5000 – 7000 vozů ročně však snížení o pár procent automobilce trn z paty nevytrhne. Otázkou zůstává, v jakém časovém horizontu chce Aston Martin motory Mercedes-Benz využít. Ulrich Bez, šéf britské automobilky, totiž ve dvanáctiválcích vidí potenciál minimálně ještě dalších 10 let.

Jan Mička
Diskuze (0)