Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Podívejte se, jak vypadaly autosalony v minulosti! Velká galerie a video

Jan Mička
Diskuze (4)

Mezinárodní automobilové výstavy jsou pro řadu motoristických fanoušků svátkem opakujícím se pravidelně několikrát v roce. Pojďme se společně podívat, jak vypadaly autosalony kdysi.

Šestaosmdesátý ženevský autosalon pomalu klepe na dveře a s ním i největší automobilové novinky, které již za pár měsíců vyjedou na silnice. Švýcarská výstava je vedle frankfurtského a pařížského autosalonu jednou z těch, které se redaktoři Auto.cz pravidelně zúčastňují řadu let.

Jenže vždycky tomu tak pochopitelně nebylo. Světové autosalony, i když samozřejmě ne v podobě, jakou známe dnes, vznikaly už na počátku minulého století, a třeba taková Ženeva s IAA (Internationale Automobil-Ausstellung, dnes známé jako frankfurtský autosalon) dokonce ještě dříve. Že tehdy nebylo co vystavovat? To byste se divili!

Vezměte si například pařížský autosalon, ve světě známý jako Le Mondial de l'automobile de Paris. V roce 1898 byl první svého druhu ve světovém měřítku (IAA probíhal v berlínském hotelu Bristol ještě o rok dříve, vystaveno bylo osm vozidel), vystaveno bylo 232 exemplářů a navštívilo jej přes 14.000 návštěvníků. Vozidla značek Peugeot, Panhard & Levassor, Benz či Daimler, však neměly cestu na výstavní plochy tak snadnou, jak je tomu dnes. Musely totiž dojet z Paříže do Versailles a zpět (dnes je to dohromady asi 43 kilometrů) a dokázat tím, že jsou pojízdná a plně funkční. Tehdy zkrátka ještě nebyly křehké koncepty „hlídané“ ještě křehčími modelkami v módě.

Autosalon v Detroitu neměl start mezi světovou elitu tak raketový jako právě Paříž. Datuje se od roku 1907, dlouhá léta se však jednalo o regionální akci pořádanou Detroitskou asociací prodejců automobilů (DADA). Teprve v roce 1957 se na výstavních plochách objevily automobily značek Volvo, Isetta, Mercedes-Benz, Jaguar nebo Porsche a od roku 1989 výstava probíhá v takové podobě, jak ji známe dnes. Důležité bylo získat přízeň zahraničních médií, k čemuž dopomohlo třeba představení prvního modelu značky Lexus (sedan LS se čtyřlitrovým osmiválcem 1UZ-FE).

Dnešní světové autosalony nelze s těmi z první poloviny minulého století vůbec srovnávat. V současnosti vystavují i značky, o kterých mnozí nikdy ani neslyšeli, a „flintu do žita“ naopak házejí automobilky, od kterých bychom to snad ani nečekali. Jednou z nich je například Volvo, které se „vykašlalo“ na loňský frankfurtský autosalon, a Ford už na začátku letošního února odpískal účast v Paříži. Přitom země galského kohouta hostí jednu z největších automobilových výstav na světě – jenom v roce 2014 se jí zúčastnilo zhruba 1,2 milionu návštěvníků…

Teď však zpět do minulosti. Co třeba Detroit roku 1926 a o 40 let později? Nebo videozáznamy z prezentací konceptů v Chicagu osmdesátých a devadesátých let? Je toho více než dost!

Zdroje: iedeiblog.com, www.whatsahillman.com, phys.org, www.chicagoautoshow.com, bestride.com, www.nwitimes.com, en.wikipedia.org

Jan Mička
Diskuze (4)
13. 2. 2016 12:41
Re: O.K.
Ja chapem redaktorov že tie popisky nedali ved ani oni nepoznaju všetky auta a članok sa vola ako vypadali autosalony a nie ake auta boli na autosalonoch.
Avatar - Ozzman
12. 2. 2016 09:41
Re: O.K.
Taky by se mi libily popisky aut, některé vozy by mne zajímaly a jelikož nevím, o které se jedná, nemohu si o nich více najít :/
11. 2. 2016 22:35
Skoda
Ten stanek Skody r.1960 se tam musel jevit jako stanek s modely aut... vzhledem k rozmerum aut domaci produkce... >:D
O.K.
Vida, a ja že sa popisky pod fotky pridať nedajú. A ono to ide. Akurát som okrem mesta a roku konania výstavy čakal viac, väčšina vystavených áut sú bezmenné, žiadna značka, žiadne meno... Asi chcem veľa.
Mimochodom, kde je Detroti? To mesto nepoznám. A plno fotiek je odtiaľ...