Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Polsko chce do roku 2025 milion elektromobilů. A budou i dotace!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
Polsko chce mít do roku 2025 na svých silnicích milion elektromobilů, aby snížilo emise pocházející z dopravních prostředků. Oznámilo to polské ministerstvo energetiky. Dodalo, že využívání elektromobilů podpoří daňovými úlevami i dalšími pobídkami.

Polsko je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě, protože si jako hlavní zdroj elektřiny zachovává uhelné elektrárny. Některá polská města, zejména na jihu země, jsou navíc sužována smogem v důsledku výfukových zplodin a využívání uhlí k vytápění domů, napsala agentura Reuters.

"Tento projekt přispěje ke zlepšení životního prostředí v naší zemi," uvedl náměstek ministra energetiky Michal Kurtyka. Ministerstvo chce do roku 2018 zavést nové zákony regulující vývoj automobilů s elektrickým pohonem a vytvořit zvláštní fond, který by podporoval výrobu i navrhování prototypů polských elektromobilů.

Čtyři přední polské energetické společnosti PGE, Tauron, Enea a Energa minulý týden oznámily, že hodlají založit firmu ElectroMobilityPoland podporující využívání elektromobilů. Zatím však není jasné, zda plánují elektromobily rovněž vyrábět.

V současnosti jezdí po polských silnicích pouze málo elektromobilů. Ministerstvo energetiky v rámci snahy o podporu tohoto způsobu dopravy hodlá zajistit majitelům elektromobilů daňovou úlevu a poskytnout subvence na prvních 100.000 vozů.

Polsko podporou elektromobilů reaguje rovněž na problémy kolem noční výroby elektřiny. Velké elektrárny není možné během noci vypnout. Spotřeba elektřiny je přitom v noci mnohem nižší než ve dne, takže je velká část produkce elektráren promrhána. Nabíjení elektromobilů by ale mohlo noční poptávku po elektřině zvýšit.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (11)
21. 9. 2016 22:46
Re: Haha
Tvoje nevedomost je usmevna :-) takze :
LEAF 24kw realnej dojezd 140 km +
LEAF 30kw realnej dojezd 200 km +
Chevy Bolt 2016 a Opel Ampera-e 2016 realnej dojezd 400 km +.
Takze nez zacnes placat blbosti tak si skoukni nej cisla akorad se strapnujes :-)
Nevyhoda je samozrejme cena techto aut ale 3 roky stary uz jsou za polovinu. Ja zatim EV kupovat nebudu ale az dojezdim svoje 6lety tak urcite pujdu do EV.Na dalsi blbosti reagovat nebudu.
21. 9. 2016 17:57
Haha
Už vidím jak si poláci nakupují elektromobily s dojezdem 100km při 80 km/h s nabíjením několik hodin to aby za prací do němec a rakous vyrazili tak o týden dřív >:D
21. 9. 2016 16:16
Re: levičácké ohýbání reality
Dotace

Dotace platíme všichni, kdož pracujeme. Platíme elektriku z větrníků a slunečníků (dostanou cca 12Kč/kWh), zatímco vodníkům nic (dostanou cca 1,20Kč/kWh). Všechny to jsou ekologické zdroje, ale levní vodníci k tomu ještě kvalitní (mají regulace, použitelnost podle potřeby, ...).

Inu to, co je dnes zadarmo, je vlastně nejdrazší.

A platíme znovu elmobilům: jednak v účtu za elektriku, aby mohli zaplatit jen cca 0,30 Kč/km a pak znovu spalmobilem, kdy zaplatíme část z cca 2 Kč/km.

Každá energie pro daný účel měla vždy daněmi upravenou podobnou cenu. To však už neplatí.

A teď nově k tomu zadotujeme elmobily ještě nakupovat.

Přitom čistá elmobilita je v rozšížřené podobě technická utopie.
21. 9. 2016 14:49
Re: levičácké ohýbání reality
vykupni ceny puvodnich instaleci se neredukuji ale naopak se kazdorocne zvysuji a lisi pro rok, kdy FVE byly instalovane.
vykupni ceny pro letosni rok napr:
instalace rok 2007: 16.19kc/kWh
instalace rok 2010: 13.80kc/kWh(do 30kWp) , 13.69kc/kWh (nad 30kW)
instalace rok 2012: 6.67kc/kWh (do 30kWp)

istalace do 31.12.2010 dela naprostou většinu všech instalovanych FVE

ano, nejaky dane se plati, ale jde o docasne reseni - alespoň zatím.

za timhle FV tunelem v radu 1 bilijon korun stoji socani.

cena elektriny z JE je radove nižší, nez kolik nas stoji elektrika s FVE instalovanych do roku 2010 s posvecenim socanu
21. 9. 2016 14:32
Re: levičácké ohýbání reality
teoreticke hodnoty jsou krasne ale nastesti skutecnost je jinde, a vykupni ceny se jiz redukuji i u tech puvodnich instalaci a takzvanych "solarnich baronu" nehlede na to ze jim to dnes jiz dani a ta dan se vraci zpet

mimochodem na jadernou energetiku v CR se podle vyrocni zpravy CEZ 2015 (tedy jedineho majitele hjadernych elektraren v CR) doplaci rocne 36 miliard korun, a taksi to platime vsichni v cene elektriny, nejvtipnejsi na tom je ze v tom roce Temelin i Dukovany temer nevyrabeli, proto kdo muze mel by si zdroj elektriny decentralizovat, coz ostatne hodla do budoucna jiz delat i CEZ (ten CEZ ktery v CR vlastni nejvetsi instalovanou kapacitu OZE)