Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 50 Years Edition: Elfer slaví půlstoletí

Michal Fokt
Diskuze (5)
Porsche si letos připomíná 50 let od vzniku prvního sporťáku s označením 911 a u této příležitosti představí velmi speciální verzi modelu Carrera S.

Na zářijovém frankfurtském autosalonu Porsche připomene světu, že před 50 lety vznikla legenda, charakterizovaná trojčíslím 911 a hlavním předmětem oslav se stane speciální edice, pojmenovaná Porsche 911 50 Years Edition. Já vím, co si myslíte - že vám automobilky s podobnými "limitkami", které se odlišují plaketou, polepy a v lepším případě jinými koly, mohou políbit záda. Ale tohle není ten případ. Polepy chybí a i přesto (nebo možná právě proto) jde o vcelku unikátní specifikaci.

Jako výchozí model posloužilo Porsche 911 Carrera S s pohonem zadních kol, má ovšem o poznání mohutnější pozadí - stejně jako modely Carrera 4 s pohonem všech kol dostala limitka o 44 mm rozšířené zadní blatníky a ani vepředu není 50 Years Edition úplně standardní - disponuje systémem Porsche Active Suspension Management (PASM) se speciální úpravou rozšiřující rozchod předních kol, takže výrobce u této edice slibuje nadstandardní jízdní vlastnosti v zatáčkách.

Více emocí za volantem zažijete díky ostřejšímu zvuku sportovního výfuku, parametry plochého šestiválce 3,8 l zůstaly nezměněny, stejně jako dynamika - 400koňové stádo zvládne stovku za 4,5 s (4,3 s PDK) a rozjede se až na 300 km/h (298 s PDK).

Zbytek úprav, to je vytříbeně decentní optika. Přídi dodávají nádech lehkého retra chromované lamely v bočních nasávacích otvorech a chrom je použit i na zádi mezi svítilnami a na výdechu motorového prostoru. Unikátní pětipaprsková kola o průměru 20" jsou inspirována původními kovanými koly Fuchs. Karoserie může být lakována buď metalízou Geyser Grey nebo tmavší Graphite Grey, ale můžete si také jako správní suchaři objednat klasickou černou.

Každé auto dostane na záď pod číslici 911 ještě emblém 50, jenž se opakuje ještě na opěrkách hlavy, otáčkoměru, prahových lištách a také na palubní desce, před spolujezdcem, kde mu dělá společnost pořadové číslo série. Limitka dostane také chromované lišty oken a speciální zpětná zrcátka SportDesign.

"Tunilo" se i v interiéru, jenž dostal tradiční zelené podsvícení s bílými indexy a ručičkami, uchycenými ve stříbrných středech. Kožená, elektricky stavitelná sedadla lze mít v odstínu Agate Grey nebo Black s kontrastním šitím a středy v "pepito" motivu, typického pro 60. léta. Hlavice řadící páky nebo voliče PDK je z broušeného hliníku, stejně jako ozdobné lišty na palubce a dveřích, což je příspěvek od divize Porsche Exclusive. Nemůže pochopitelně chybět ani současné hi-tech vybavení, to ale asi vzhledem k povaze auta není až tak důležité.

Porsche 911 50 Years Edition lze objednávat už nyní, k dodání budou ale až v září. Nevyrobí se jich 50, jak by se nabízelo, to by bylo asi příliš mnoho povyku pro nic, vznikne jich totiž celých 1963. Pročpak asi? :-)

Michal Fokt
Diskuze (5)
Avatar - TeeJay
6. 6. 2013 23:53
50 let
Tak tohle je skvostná limitka, skoro bych se přimlouval za to, aby ty vymazlené detaily mělo 911 standardně. :-)
Avatar - PlugIN
5. 6. 2013 22:35
Ouuu
Nová generace 911 je úžasná, ale tahle barva? Nádhera. Dneska budu mít erotický sny. >:D
Avatar - davy
5. 6. 2013 21:28
Nadhera
Tak to se Porsche opravdu povedlo. Jaka bude cena?
Avatar - Pekelná Micinka
5. 6. 2013 20:33
911
Tohle je Porsche.
Avatar - CHerokee
5. 6. 2013 17:04
vývoj
Parádní. Nová 911 se mi líbí a tato edice v tom tmavším provedení... vymakané autíčko