Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 911 Turbo Steva McQueena půjde pod aukční kladívko

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Legendární americký herec a závodník Steve McQueen vlastnil několik vozů Porsche. V kalifornském Monterey se bude dražit jeho 911 Turbo.

Steve McQueen a Porsche? Všechny fanoušky pochopitelně napadne film Le Mans, kde ztvárnil roli Michaela Delaneye. Slavný herec, motocyklový a automobilový závodník ovšem používal vozy z Zuffenhausenu nejen na plátně, ale i v běžném provozu. Šedou 911S z roku 1970, kterou ale ve filmu skutečně řídil, vydražila v srpnu 2011 společnost RM Auctions za 1,375 milionu dolarů. To tehdy představovalo pětadvacetinásobek běžné ceny za auto ve špičkovém stavu s nějakými 181 tisíci km na tachometru! Jméno zkrátka dělá své a zájemci jsou ochotni platit.

Síň Mecum nabídne po čtyřech letech na naprosto stejném místě v kalifornském Monterey jiný kus, který McQueen prokazatelně vlastnil. Opět zakázkově šedý, ve stejném odstínu, ale jedná se o mladší a silnější 911 Turbo ročníku 1976. V zádi devětsettřicítky, jak znělo tovární kódové označení modelu, brumlá třílitrový plochý šestiválec a dopuje ho pískající turbodmychadlo ještě bez mezichladiče. Motor je spojen se čtyřstupňovou přímo řazenou převodovkou, Zuffenhausen nabídl pět rychlostí až ke konci produkce...

McQueenův exemplář výrobního čísla 9306800408 ale není jen tak ledajaký, kromě továrního černého interiéru, otevírací střechy a později namontovaných širších kol (vpředu osmi-, vzadu devítipalcových) má přepínač dokonce i pro zadní světla. Steve rád jezdil po losangeleské Mulholland Drive v noci hodně rychle rychle a tuhle vychytávku si nechal nainstalovat kvůli častému „obtěžování“ místní policií. Prostě je vypnul, aby měl klid a uniformy nedokázaly jeho auto identifikovat.

Běžné ceny takřka čtyři desítky let starých 911 Turbo se pohybují v přepočtu z americké měny mezi 2,4 a 4,8 miliony korun podle stavu. V Evropě lze sehnat udržované exempláře podle Classic Analytics již kolem 40 tisíc eur (1,1 mil. Kč), špičkové pak za takřka trojnásobek, 110 tisíc eur (3 miliony korun). Jenže i tady se samozřejmě předpokládá, že výsledná částka, za kterou majitel čtyřkolovou cennost získá, bude začínat jedničkou a mít za ní ještě šest dalších cifer. V dolarech. Což znamená podle aktuálního kurzu 24,2 milionu korun.

Aukce bude předcházet proslulé soutěži elegance v Pebble Beach, koná se 13. srpna 2015. Sumu neshrábne jen bývalý majitel a síň, část z výtěžku je určena i na charitu, což je v Americe celkem běžná věc. The Boys Republic se v Chino Hills stará o problémové teenagery a coby neziskovka peníze prostě potřebuje. Mimochodem, sám McQueen coby mladičký rebel v téhle komunitě pobýval po dva roky také...

Aleš Dragoun
Diskuze (0)