Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 918 Spyder konečně hlásí vyprodáno

David Bureš
Diskuze (0)
Minulé měsíce naznačovaly, že Porsche 918 Spyder má problém s odbytem. Nyní už je úkol prodat všechny vozy splněn.

Z tria plug-in hybridních hypersportů Ferrari LaFerrari, McLaren P1 a Porsche 918 Spyder hlásil v minulých měsících jen ten poslední, že ještě nemá vyprodanou svoji produkci. To se ale již změnilo, v listopadu Porsche prodalo poslední z 918 plánovaných kusů modelu 918 Spyder.

Největším odbytištěm pro tento model jsou Spojené státy americké, kam poputuje celkem 297 aut. Zhruba stovka vozů zamíří do Číny, stejný počet naopak zůstane v Německu. Na českých značkách jsou aktuálně registrovány dva exempláře 918 Spyder, další dva kousky by měly jezdit na slovenských silnicích.

918 Spyder sice na rozdíl od konkurence ještě dlouho od premiéry nabízel neprodané exempláře, na druhou stranu Porsche bude mít na svém kontě s velkým náskokem nejvíce vyrobených kusů. LaFerrari vznikne ve 499 kusech, McLaren P1 jen v 375 exemplářích.

O pohon 918 Spyder se stará uprostřed uložená 4,6litrová V8 (447 kW a 528 N.m), kterou doplňují elektromotory na přední a zadní nápravě. Celkový výkon této hybridní soustavy činí 652 kW. Spalovací motor a elektromotor u zadní nápravy spolupracují se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Šéf vývoje a výzkumu Porsche Wolfgang Hatz už časopisu Autocar přiznal, že automobilka určitě postaví nástupce 918 Spyder. Nebude to každopádně v dohledné době, podle Hatzových slov to ale také nebude až třeba za dvacet let.

Automobilka navíc hodlá využít zkušenosti z vývoje 918 Spyder také v dalších modelech. V následujících letech chce Porsche dále rozšířit nabídku aut s plug-in hybridním pohonem, která aktuálně čítá tři modely – vedle 918 Spyder ještě Panameru S E-Hybrid, Cayenne S E-Hybrid. V příští generaci se hybridní verze dočká i legendární 911 nebo duo Boxster/Cayman.

David Bureš
Diskuze (0)