Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche 928 po Georgovi Harrisonovi je na prodej. A není drahé!

Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Porsche 928 už je dávno youngtimerem, vždyť vyběhlo v polovině 90. let. Jedno se teď bude dražit v Anglii. Mezi jeho majiteli najdeme i George Harrisona.

George Harrison (1943-2001) byl jedním ze slavných The Beatles. Asi nejslavnější kapelu šedesátých let netřeba nijak dlouze představovat, důležitější je to, že v roce 1980, tedy deset let po jejím rozpadu, si pořídil černé Porsche 928. V tu dobu kytarista (a také zpěvák, zpívali přece všichni čtyři) bydlel v Henley-on-Thames v hrabství Oxfordshire. Luxusní gétéčko s motorem vpředu vlastnil čtyři roky. Šlo o velkého fanouška motoristického sportu a rychlých aut měl v garážích poměrně dost. Jednu chvíli byl dokonce registrovaným majitelem více než stovky pokladů na čtyřech kolech...

Raj Sedha z britského Leedsu jeho 928 koupil v roce 2003. Původně na díly. Vůbec netušil, kdo byl George Harrison, auto chtěl opravdu rozmontovat. Teprve až jeho manželka při pohledu do dokumentace zjistila slavného majitele-muzikanta. Sedha jí tehdy pravil: „Jo, to říkal už ten chlápek, od kterého jsem ho kupoval. Kdo to je?“ Žena mu samozřejmě informaci sdělila (George byl tehdy jíž dva roky po smrti) a dále oznámila, že je nesmysl porsche rozpitvat.

„Vůbec mi to nedošlo,“ přiznává po letech Raj. Do kompletní renovace se pustil až v roce 2011. Nyní svůj skvost prodává a samozřejmě by byl rád, aby přešel do co nejlepších rukou. Pořád jde ovšem o kousek na relativně běžné ježdění a rozhodně by neměl zahálet v nějaké sbírce.

Tmavé auto je raritní už jen díky svému černému koženému interiéru se zakázkovým prošíváním stejné barvy. Většinou se totiž používalo rudé, případně krémové. Ani Porsche neví, kolik takových vyrobilo, přesné záznamy o takových detailech se v Zuffenhausenu nevedly. Jinak jde o klasiku s vidlicovým osmiválcem 4,7 l a přímo řazenou převodovkou, takže vlastně na první pohled nic vzácného.

Atypický model značky už sběratelé docela vyhledávají, i když ceny ještě nevzrostly do nadoblačných výšin. Harrisonovo Porsche 928 prodává síň Omega Auctions v britském Warringtonu 17. března 2017 v rámci každoroční The Beatles Auction. Očekává se, že půjde dál za částku kolem 20 tisíc liber (641 tisíc korun).

To znamená, že její součástí budou i další raritní věci, třeba film z montrealského koncertu, který se odehrál v rámci prvního severoamerického turné liverpoolských Brouků. Barevný záznam z 8. září 1964 byl nalezen po 52 letech... Krabici s klasickým 8mm filmem, má desetiminutovou stopáž, objevil kameramanův vnuk Ron Notharangelo. Dědeček, který nedávno zemřel, jej prostě měl schovaný doma... Cena? Určitě 10 tisíc liber. Tedy půlka auta. Zajímavé, že?


Aleš Dragoun
Diskuze (17)
Avatar - white label
24. 2. 2017 00:02
Re: vzpomínka
Můj děda (otec mojí matky) měl tady u nás (ještě před "znárodněním) Oldsmobile, který měl za 2. SV předělaný na dřevoplyn.
Avatar - Barrichello
23. 2. 2017 23:51
Re: vzpomínka
Ve filmech toho bylo k vidění dost, jedna běžná auta z ulic jako Renaulty, fiaty, simcy, tak jednak auta co točil barandov jako byly ameriky, fordy cortiny, mercedesy atd
Avatar - Barrichello
23. 2. 2017 23:47
Re: vzpomínka
Já sem díky otci, který měl přes známou přístup k zharaničním časopisům Auto, Motor und sport viděl ameriky jako první už jako malej, ještě za totáče v dobových časopisech z let 75-81.
První co sem viděl live bylo těsně po revoluci Oldsmobile Delta 88 [odkaz]

A tohle auto se mi dodnes neskutečně líbí
Avatar - Uživatel_5340709
23. 2. 2017 17:14
Re: vzpomínka
A to ještě těch pár dobrých aut komunisti neustále točili ve svých filmech, ale realita byla daleko tristní.
Avatar - white label
23. 2. 2017 15:38
Re: vzpomínka
Neříkej mi, že zrovna ty si měl v roce 1983 o moc víc let, než on ("Barry Lyndon")? ;-)