Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Povinnou výbavu aut čeká množství změn. Co už s sebou nebudeme muset vozit?

David Bureš
Diskuze (14)
Návrh změn povinné výbavy aut musí ještě projednat legislativní rada vlády. Pokud bude schválen, úpravy budou platné od 1. října letošního roku.

Povinná výbava automobilů způsobovala v posledních letech množství kontroverzí, v době xenonových a diodových světel je třeba vození s sebou náhradních žárovek zbytečné – stejně by si je řidič svépomocí nevyměnil. Ministerstvo dopravy nářky konečně vyslyšelo a chystá několik změn v povinné výbavě.

Návrh změn vyhlášky ministerstva dopravy tak počítá s tím, že by povinná výbava aut nově už nezahrnovala náhradní žárovky nebo pojistky. Novinkou by bylo i to, že by v lékárničkách už nemusely být nůžky, plastová rouška, trojcípý šátek nebo náplasti s polštářkem.

„Vozit povinně v autě žárovky nebo pojistky už je v současnosti zbytečné, u nových aut řidiči stejně nechávají výměnu světel na servisu. Stejně tak po domluvě s ministerstvem zdravotnictví jsme se rozhodli, že pro první pomoc postačí lékárnička bez roušky, nebo náplastí s polštářkem a už jí nebude nutné měnit kvůli expiraci,“ vysvětluje navrhované úpravy ministr dopravy Dan Ťok.

Chystaná změna vyhlášky o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích (č. 341/2014 Sb.) také zjednodušuje a zpřesňuje povinnost mít ve vozidle náhradní kolo a výbavu nutnou pro jeho výměnu jako je příruční zvedák.

„Vozit rezervní kolo nemusejí vozidla s pneumatikami, které umožňují dojet, a zároveň indikují defekt. Vozidla také mohou mít místo rezervy prostředky pro bezdemontážní opravu poškozené pneumatiky. Třetí výjimkou jsou pak vozidla, která mají zajištěnou asistenční službu, zajišťující výměnu nebo opravu poškozené pneumatiky nepřetržitě na celém území České republiky,“ dodává Ťok.

Navrhované změny musí ještě schválit legislativní rada vlády. Pokud úpravy vyhlášky schválí, vejde užší povinná výbava v platnost už 1. října letošního roku.

Povinná výbava automobilů podle navrhovaných změn ministerstva dopravy
Náhradní kolo a příslušenství k jeho výměně*
Lékárnička (obvaz hotový s polštářkem, s šíří nejméně 8 cm; obvaz hotový s dvěma polštářky, s šíří nejméně 8 cm; pryžové škrtící obinadlo; pryžové chirurgické rukavice v obalu; náplast hladká cívka s velikostí 2,5 x 5 cm; isotermická fólie s min. rozměry 200 x 140 cm)
Výstražný trojúhelník
Reflexní vesta
Hasicí přístroj**
*S výjimkou vozidel vybavených dojezdovými pneumatikami, vozidel s lepicí sadou pneumatik, vozidel se zajištěnou asistenční službou
*U vozidel kategorie M2, M3 (tedy s více než osmi místy) nebo sanitních vozidel

David Bureš
Diskuze (14)
7. 3. 2019 13:40
re
Dobrý den
tady je shrnutí toho co tedy jo a co uz ne [odkaz] :-)
21. 8. 2018 08:42
výbava
díky za článek :-) pěkné počtení
Avatar - JohnyRnR
10. 8. 2018 11:54
Re: to uz meli zrusit davno
Proč bych si proboha dával dvě, když vím, že můžu jen jedno? Nehledě na to, že i kdybych to udělal, tak se pořád bohatě vejdu do limitu, který platí a bez problémů funguje ve všech normálních zemích okolo a především v těch, ze kterých si tak rádi bereme příklad. Určitě by se našlo pár lidí, co by to nerespektovali a jezdili by opilí, ti ale tak už stejně jezdí i teď a budou tak jezdit dál, ať už bude tolerance jakákoliv, takže má smysl je pochytat a sebrat jim řidičáky, ne kvůli nim nastavovat nesmyslně přísná pravidla pro všechny ostatní. Alespoň pokud je hlavním zájmem bezpečnost. Pokud je hlavním zájmem možnost kdykoliv bezpracně vybírat peníze na pokutách, pak je samozřejmě vše nastaveno zcela správně.
10. 8. 2018 10:29
Re: to uz meli zrusit davno
Přesně. :yes:
10. 8. 2018 10:28
Re: to uz meli zrusit davno
To je pak o disciplíně jedince. Prostě si můžeš k obědu dát jedno malé pivo. Víc ne
A rychlost na dálnici.... S dnešními auty klidně zvednout na 15o . Samozřejmě po překročení 15o + nějaké tolerance měření trestat.