Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Prodej aut v Číně letos podle tamních expertů překoná očekávání

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Čínský automobilový trh v letošním roce poroste rychleji, než se doposud předpokládalo. Vyplývá to podle agentury DPA z nejnovějších prognóz čínských expertů.

Generální tajemník Čínského svazu osobních automobilů (CPCA) Cchuej Tung-šu předpověděl, že růst se bude pohybovat kolem deseti procent. Zahraniční automobilky přitom doposud vycházely z předpokladu, že největší automobilový trh světa letos stoupne jen zhruba o šest procent.

Poptávka po autech v Číně se ocitla pod zvýšeným tlakem v důsledku zpomalování růstu tamní ekonomiky. V loňském roce prodej motorových vozidel v Číně stoupl o 4,7 procenta na 24,6 milionu vozů. Zaznamenal tak nejpomalejší tempo růstu od roku 2012.

V průběhu loňského roku se dokonce objevily obavy z prvního celoročního poklesu čínského automobilového trhu v tomto století. Situace na trhu se však zlepšila, když Peking začátkem října snížil daň z obratu u automobilů s objemem motoru do 1,6 litru.

Za optimismem ohledně vývoje v letošním roce stojí podle šéfa CPCA zlepšující se ekonomické podmínky a vysoká popularita levných sportovně-užitkových automobilů. "Ty jsou považovány za luxusní vozy," řekl Cchuej agentuře DPA při dnešním zahájením pekingského autosalonu. Upozornil nicméně, že zahraniční automobilky tento trend zaspaly a nemají v nabídce odpovídající modely.

Na pekingském autosalonu představí své produkty zhruba 2000 vystavovatelů ze 14 zemí. Očekává se, že výstavu, která potrvá do 4. května, navštíví kolem 800.000 lidí, napsala DPA.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)