Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Produkce Fiatu 500L v Kragujevaci stojí, linky utichly

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
Malému MPV Fiat 500L se sice obchodně poměrně daří, ale produkci v Srbsku sužují problémy. Musela být dokonce zastavena.

Fiat vyrábí nafouklou pětistovku s větší platformou v bývalé továrně Zastavy v srbském Kragujevaci od července 2012. Modernizace a další investice už stály turínskou automobilku celou miliardu eur (25,9 miliardy korun), ostatně, kvůli tomu také komplex koupil. Ve společném podniku vlastní 67 %, zbytek podílu patří státu a jen loni opustilo jeho brány na 30 tisíc aut. Letos by jich podle odhadů mělo být mezi 110 a 140 tisíci. Je ale možné, že se ano menšího čísla dosáhnout nepodaří...

Podle agentury Reuters byla 30. října produkce zastavena, uvedl to sám oficiálně italský výrobce. Mluvčí Fiat Automobili Srbija Aleksandra Ranković doslova řekla: „Výroba byla zastavena ve středu a my stále nevíme, kdy bude pokračovat.“ Důvod? Nespokojení dělníci v jedné z dopravních společností totiž kvůli nevyplaceným mzdám zablokovali silnice a železnice, které vedou do závodu. Některý ze subdodavatelů tudíž nemohl doručit komponenty nutné pro vznik vozů. Jména obou firem z pochopitelných důvodů zůstala v tajnosti. Blokáda trvala deset dní a paní mluvčí bohužel nepotvrdila, zda linky utichly pouze kvůli ní.

Továrna v Kragujevaci je tahounem srbské ekonomiky a největším exportérem do zahraničí. Sužují ji však problémy, a to i poněkud bizarního rázu. Například letos v květnu poničil jeden zaměstnanec šroubovákem na tři desítky novotou vonících aut, protože italský šéf nechtěl pustit jeho směnu na kuřáckou pauzu.

Fiat 500 L se prodává od léta také v USA. U nás patří k nejoblíbenějším MPV vůbec bez ohledu na velikost. V letošním roce jich za prvních devět měsíců našlo nové majitele 548, zatímco loni si je dle statistik SDA stihlo ještě koupit 81 klientů.

Aleš Dragoun
Diskuze (22)
5. 11. 2013 12:40
Re: No - koukám, že informace o obnovení výroby už není tak
Tam se nekde pise, ze jsou Srbove sami proti sobe?
Spousta tech lidi tam zazila vetsi utrapy nez nejaka blokada fabriky.
Avatar - Ja Prvni 123
4. 11. 2013 23:07
No - koukám, že informace o obnovení výroby už není tak bulv
třeba tady:
[odkaz]

Jak říkám - Srbové jsou sami proti sobě.
;-)
4. 11. 2013 19:35
Re: srbi
Mimochodem, nebyt odboru nebyly by ani ruzne priplatky, za praci v noci, ve vysce, za ztizene podminky atd.
A kdyz se vratim k autum, kdo by ty auta kupoval, kdyby vetsina zamestnancu nedostala platy vcetne vyhod, ktere jim odbory vybojovaly?
Zkus se zeptat zamestnancu treba Skodovky, zda jsou radi za odbory nebo ne...
Avatar - Ja Prvni 123
4. 11. 2013 18:25
Re: srbi
a to dneska hrozí?
Pokladní v supermarketech to mají fakt těžký.. ale těm odbory stejně nepomůžou.
A potvrzuješ má slova: střílet do zaměstnanců?!!
Obchod se strachem...
>:-[]
4. 11. 2013 15:16
Re: srbi
To je to, co chceme?
Delat v podminkach, jak delaji treba sicky v Bangladesi?
Nekdo asi jo.
:no:

Taky bysme mohli zacit strilet do zamestnancu, kdyz budou nahodou chtit stavkovat...