Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První dojmy: Qoros 3 Hatch

David Bureš
Diskuze (4)
Rodina kompaktního modelu Qoros 3 se rozšiřuje. Rok po sedanu přichází sériová verze hatchbacku.

Čínsko-izraelská automobilka Qoros patřila mezi největší překvapení loňského ročníku ženevského autosalonu, ukázala, že výrobce sídlící v Číně dokáže postavit kvalitní auto podle evropských norem. Dokázal Qoros překvapit i letos? Popravdě řečeno, ani moc ne.

V letošním roce Qoros na svém ženevském stánku prezentuje sériové provedení modelu 3 Hatch. Jedná se o kompaktní hatchback, který míří do segmentu ovládaného Volkswagenem Golf. Jeho design není šokující – vychází z loni představeného modelu 3 Sedan, tvary karoserie pětidveřového modelu navíc již v loňském roce ukázal koncept 3 Cross Hybrid. Ten se proti sériovému provedení lišil jen oplastovanou a zvýšenou karoserií.

Překvapení se nekoná ani uvnitř. Palubní deska je totožná s tou z 3 Sedan. Zpracování je kvalitní, což u čínského auta nicméně může stále některé šokovat. Auto se kvalitou může rovnat s korejskými a japonskými vozy, pravda, takový VW Golf je na tom ještě lépe.

Interiéru dominuje osmipalcová dotyková obrazovka multimediálního systému s rozlišením 800 x 480 pixelů. Šikovný je držák na iPhone před řadicí pákou, telefon je díky němu nakloněn tak, aby na něj řidič viděl. Minusem jsou pouze použité tvrdší plasty nebo zastaralá grafika budíků před řidičem. Páka ruční brzdy se nachází těsně u sedadla řidiče, nijak ale nepřekáží.

Víko zavazadelníku postrádá kliku, otevírá se pomocí tlačítka uvnitř kabiny, které je netradičně umístěno na stropě. Zavazadlový prostor má obdélníkový tvar, není tu vyboulení kvůli podběhům. Zavazadelník je dlouhý 77 cm a široký 103 cm, pod plato měří 52 cm. Propracovanost auta naznačuje i zámek dveří zavazadelníku, který se ukrývá pod sklopným plastovým krytem.

Zatímco samotné auto není žádné překvapení, pozoruhodná je jeho prezentace. Představitelé Qorosu jsou si vědomi toho, že čínská auta nemají v Evropě příliš dobré jméno, a proto se snaží, aby vše bylo v tom nejlepším pořádku.

Zaměstnanci firmy tak neustále kontrolují auto, zda se někde něco neulomilo a zda všechno funguje tak, jak má. Na jiných stáncích takové kontroly probíhají také, ne však s takovou pečlivostí jako u Qorosu.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - daffyduck
5. 3. 2014 09:43
Podsedáky
Je to špatnou fotkou, nebo jsou ty podsedáky na zadních sedačkách zmuchlané/boulaté/nevypnuté/vysezené? Mám 4 roky starou Mazdu M6 a kůže je stále napnutá, není vysezená. Tohle je jak po 3 letech intenzivnícho sezení. Možná je to jenom hra stínů.
Avatar - Nadzvukovy
4. 3. 2014 21:02
Kupujem ...
... za 10 000 € !!! :-!
4. 3. 2014 17:06
fotky
vazena redakcia - to tam po autosalone behate s mobilnym telefonom> fotky su otrasne.. ja chapem ze nemate hodiny to stylizovat, ale je to otras. Zaujimave prave ze u cisnkeho modelu tn fotak nejak presvetluje a pada do strany a u europskych modelov to jakz-takz ide
4. 3. 2014 16:14
Dojem dobrej :)
Design extreiéru se mi líbí a když bude auto kvalitní a mít servisy, tak se může v Evropě něco prodat. Vnitřek nic moc, přijde mi trochu zastaralej a ten dsiplej už asi níž dát nešlo, ten je blbě jako v nějakém lidovém vozidle (v němčině volks wagen :))