Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA Chrysalide: Barevný a voňavý interiér dle řidičovy nálady

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Interiéry moderních automobilů jsou plné dotykových obrazovek, digitálních přístrojů, head-up displejů a další všemožné elektroniky. PSA ukazuje, kam lze v tomto směru zajít ještě dál.

Koncern PSA nepoužil pro návrh futuristického vnitřního prostoru jednu ze svých značek, je prezentován jako společné dílo koncernu. Zní to logicky, část stylistického centra přece pracuje globálně. Francouzský výrobce sdružující Peugeot a Citroën ukazuje, že už nestačí čidla snímající únavu řidiče. Je třeba jej pomocí barev a vůní za volantem uklidnit, aby nedošlo k nějaké nehodě. Právě to nový interiér jménem Chrysalide umí. O zmíněné displeje na obvyklých místech samozřejmě nepřišel, navíc mí jeden přímo v čelním skle.

Peugeot je v poslední době v oblasti designu velmi aktivní a Chrysalide má přispět ke snížení stresu a zabránění únavy, což je pochopitelně důležitý faktor. Mikrospánek způsobil už mnoho nehod, ospalost je zejména při delších cestách nebezpečná věc. Auto se pak promění během zlomku sekundy ve zbraň, která nemusí zabít pouze toho, kdo sedí za jeho volantem. Francouzský lev myslí zkrátka i na zdraví, a to jak fyzické, tak i psychické.

Základem celého systému je kamera v prostoru pro cestující, která neustále snímá řidičovu tvář a jeho výrazy. Auto tak pozná, jestli se cítí v pohodě, nebo je unavený, či dokonce podrážděný. Pokud zjistí druhé dvě varianty, aktivuje se program, který dokáže změnit vnitřní osvětlení, z ventilace se začne linout libá vůně a z reproduktorů příjemné zvuky a hudba, dokonce s prostorovým 3D efektem. Zatáčí-li automobil doprava, hraje navíc jen příslušná strana. Jeho součástí jsou i masážní sedadla, která známe z luxusních limuzín. Ta se postarají o záda i sedací svalstvo.

Veškeré funkce jsou plně dopředu nastavitelné. Chrysalide zahrnuje dokonce i filtrační systém, který už je v prodeji na čínském trhu a pročistí vzduch od nežádoucích pachů u případného pylu (podle ročního období) tak, aby se nejen řidiči, ale celé posádce lépe dýchalo. I tento faktor má pochopitelně vliv na únavu.

Čističku vzduchu a prostorový zvuk dostanou vybrané modely Peugeotu a Citroënu, v jeho případě hlavně luxusnější a dražší řada DS, celosvětově již během dvou let. Ve zmíněné Říši středu už DS navíc funguje jako samostatná značka. Na zbytek funkcí si budeme muset zřejmě ještě nějaký ten rok počkat...

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
14. 5. 2014 09:24
Re: Čistička vzduchu je dobrá...
Zajímalo by mě, co udělá na ten ksicht, co máš v avataru >:D
Avatar - dolfi
13. 5. 2014 21:14
Čistička vzduchu je dobrá...
...na prdění :-)