Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA Peugeot-Citroën potvrzuje další jednání s čínským Dong Fengem

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Koncern PSA Peugeot-Citroën potvrdil pokračující rozhovory s čínskou firmou Dong Feng Motor o navýšení kapitálu a dalších investicích.

Na partnerství se obě firmy dohodly již loni v prosinci. Francouzský koncern nyní oficiálně potvrdil úmysl prodat část akcií. Základní kapitál PSA se zvýší o 3 miliardy eur. (82,7 miliardy korun), podílet se na něm bude jak čínská společnost, tak i francouzský stát. Respektive je to zatím jedna z možností, ale jedná se zatím o nejpravděpodobnější scénář. Další varianty se analyzují.

Celkem 14 % akcií PSA by tedy mělo přejít do čínských rukou, dalších 14 % pak získá vláda země galského kohouta. Ta chce navíc vydávat dluhopisy. Peníze mají být určeny na restrukturalizaci (bohužel včetně nutného propouštění), vývoj nových platforem a modelů. Veřejně obchodovat se s novou emisí cenných papírů určitě nebude, byť jedna akcie se má prodávat nejvýše za 8 eur (220 Kč). Rodina Peugeotů drží v současnosti čtvrtinový podíl, ale i ten klesne na 14 %. Potomci zakladatelů tak ztratí kontrolu, ale tento krok je v současné situaci nevyhnutelný.

PSA chce se státním Dong Fengem sdílet techniku a spolupráce povede i k vývoji a výrobě malých levných aut pro asijské trhy. V současné době je koncern až příliš závislý na Evropě a její poptávce. A trh jak známo sužuje recese, byť v posledních několika měsících je znát určité oživení. Za rok 2012 se propadly jeho prodeje na starém kontinentu o 16,5 % na 2,97 milionu kusů. Letos co se týče osobních aut ztratil na starém kontinentu jen Peugeot dalších skoro 7 % a Citroën takřka 11 %. Alespoň to uvádějí nejnovější statistiky JATO Dynamics.

Projekt kapitálového propojení PSA konkrétně představí výkonný ředitel Philippe Varin při prezentaci hospodářských výsledků 19. února 2014. Společnost již oficiálně oznámila předběžnou ztrátu za loňský rok ve výši 1,5 miliardy eur (přes 41 miliard korun).

Aleš Dragoun
Diskuze (0)