Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

PSA a Dongfeng se dohodly na základech partnerství

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
PSA Peugeot Citroën se dohodl s čínskou společností Dongfeng na hlavních podmínkách nového partnerství, díky němuž získá rozsáhlou kapitálovou injekci výměnou za sdílení technologií.

Automobilky stále pracují na podrobnostech ohledně nového partnerství. Očekává se však, že dohoda bude zahrnovat zvýšení kapitálu PSA o tři až čtyři miliardy eur, což v přepočtu představuje nějakých 80 až 110 miliard Kč a společný vývoj a výrobu malých levných automobilů pro trhy v jihovýchodní Asii.

Podle dřívějších zpráv by se na zvýšení kapitálu PSA měla vedle společnosti Dongfeng podílet rovněž francouzská vláda. PSA doufá, že bude moci představit dohodu o partnerství nejpozději v únoru příštího roku.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Automobilka se nyní snaží snížit svou závislost na Evropě, k čemuž má přispět právě partnerství s firmou Dongfeng.

Celosvětový prodej PSA se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů. Firma tak za loňský rok vykázala rekordní ztrátu pět miliard eur. Přitom je to Volkswagenu druhý největší výrobcem automobilů v Evropě. V České republice má společný podnik TPCA s Toyota.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Avatar - del42sa
12. 12. 2013 22:01
Re: GM + PSA
vypadá to že GM prodá i svůj podíl v PSA :-! nicméně aliance nadále pokračuje >:-[]
Avatar - Misanick
12. 12. 2013 21:27
Re: GM + PSA
Nebo GM taky láká to supervýhodné partnerství s východem. Bohužel prachy do EU nebo USA stále více potečou právě z Číny ;-\ .
Avatar - del42sa
12. 12. 2013 18:56
GM + PSA
zdá se že GM spojenectví PSA s Donfengem rozdýchala >:-[] Spolupráce pokračuje, ze 4 původních projektů jsou nakonec aktuální 2. GM se dokonce vzdala svého vetovacího práva.

[odkaz]